Sağlık Bebeklerde Sarılık Derecesi Kaç Olmalıdır? Yenidoğan Bebeklerde Bilirubin Derecesi Kaç Olmalıdır?

Bebeklerde Sarılık Derecesi Kaç Olmalıdır? Yenidoğan Bebeklerde Bilirubin Derecesi Kaç Olmalıdır?

05.03.2021 - 16:05 | Son Güncellenme:

Bebeklerde sarılık özellikle yeni doğanlarda çok sık görülen bir problemdir. Bazı bebekler sarılığı daha hafif geçirirken bazı bebekler de daha ciddi sorunlar oluşturabilir. Doktorlar bebeklerin sarılık derecesine göre b duruma karar verirler. Peki bebeklerde sarılık derecesi kaç olmalıdır? Yeni doğan bebeklerde bilirubin derecesi kaç olmalıdır? Sizlere yeni doğan bebeklerde normal sarılık derecesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Bebeklerde Sarılık Derecesi Kaç Olmalıdır Yenidoğan Bebeklerde Bilirubin Derecesi Kaç Olmalıdır

Sarılık yeni doğan bebeklerin pek çoğunda görülmektedir. Anneleri en çok telaşlandıran konulardan olan sarılık çoğu durumda normal seviyelerde geçirilmektedir.

Bebeklerde Sarılık Derecesi Kaç Olmalıdır?

Sarılık kanda bulunan bilirubinin depolanmasına bağlı olarak cildin sararmasına denilmektedir. Sarılığın derecesi kişiler tarafından gözle anlaşılmamaktadır. Sarılığın düzeyi bilirubin yoğunluğu ile ortaya çıkmaktadır.

Sarılık doğumdan sonra takip eden haftalarda meydana gelmektedir. Sarılığın tedavisi derecesine göre değişmektedir. Sarılığın en tehlikelisi kan uyuşmazlığıdır. Bu durum çok sık görülmemektedir. Fakat bazı bebeklerde görüldüğü bilinmektedir. Böyle durumlarda gerekli müdahaleler doktorlar tarafından yapılmaktadır.

Zamanında doğmuş olan bebeklere göre erken doğan bebeklerde sarılık oranı daha fazla artmaktadır. Genellikle hafif bir şekilde atlatılan sarılığın değerinin yüksek çıkması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bebeklerde bilirubin serumdaki yoğunluk 5 mg/dl'den fazla olması durumunda sarı renk cilt görünür bir hale gelmektedir. Fizyolojik sarılıkta bilirubin düzeyleri genellikle zamanında doğmuş bebeklerde 12.9 mg/dl'yi geçmemektedir. Erken doğmuş bebeklerde ise bu düzey 15 mg/dl'yi geçmez.

Yeni doğan Bebeklerde Bilirubin Derecesi Kaç Olmalıdır?

Bilirbin oranına göre yapılan değerlendirmelerde bebeklerin vücudunda farklı yerelerde sararmalar görülmektedir. Bu durum doktorlar tarafından belirlenmektedir. Hangi bölgelerin sarı olacağı şu şekilde belirtilmiştir:

- 5 ile 8 mg/dl arasında ise baş ve boyun bölgesinde sararmalar görülür.
- 8 ile 10 mg/dl arasında ise vücudun üst bölümünde saramalar görülür.
- 10 ile 13 mg/dl arasında ise vücudun alt kısmında sararmalar görülür.
- 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür.
- 20 mg/dl ise eller ve ayaklarda sarılık görülmektedir.

Bazı durumlarda sarılığın şiddetli olması tehlikeli durumlara yol açabilmektedir. Eğer kandaki bilirubin değeri çok yüksek ise beyin hücrelerine zarar verme riski bulunmaktadır. Bu da bebeklerde zeka geriliği, az duyma ve konuşma bozuklukları gibi sıkıntılara sebep olabilmektedir.

Yeni doğan bebeklerde sarılık genellikle doğumdan itibaren 2. veya 3. günü görülmektedir. Bu durum bir hafta ile 10 gün içerisinde geçmektedir. Eğer bebekler prematüre veya düşük kilolu ise haftalık belirtileri 4. ile 6. günler arasında ortaya çıkabilir.

 

Yazarlar