Sağlık Bebeklerde Ve Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir? Kusan Çocuğa Ne Verilir?

Bebeklerde Ve Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir? Kusan Çocuğa Ne Verilir?

13.03.2021 - 10:26 | Son Güncellenme:

Bebek veya çocuk yaştaki bireylerde kusma çok yaygın bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın nedeni genelde önemsiz olsa bile, uzun süreli devam ettiğinde mutlaka dikkatle takip edilmeli ve hekime gidilmelidir. Bebeklerde ve çocuklarda kusmaya ne iyi gelir kusan çocuğa ne verilir gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Bebeklerde Ve Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir Kusan Çocuğa Ne Verilir

Bebeğiniz veya çocuğunuzun belirli zamanlarda kusması normaldir. Özellikle bebeklerde bu durum en ufak bir durumda bile ortaya çıkabilir. Rahatsızlık genellikle bebeklerin ve çocukların midelerinin hassas olmasından kaynaklıdır. Fakat kimi zaman bu durum daha farklı sorunların habercisi olabilir. 

Haberin Devamı

Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kusma daha çok hassas mide yapısından kaynaklıdır. Henüz yeni doğmuş veya birkaç aylık bir bebeğin, süt içtikten sonra kusması normaldi ve kendiliğinden geçer. Kusma sıkça ve her süt içişten sonra yaşanıyorsa, mutlaka dikkat edilmelidir. 

İlk olarak bebeğiniz kustuktan sonra en az 1 saat süt vermemeye özen gösterin. 1 saat aralıklarla süt verdiğinizde bile her defasında kusma yaşanıyorsa, mutlaka uzman doktora başvurmalısınız. 

Kusmayla birlikte ishal varsa, bebeğin mikrop kapmış olması muhtemeldir. Bu durumda uzman doktorun vereceği direktiflere dikkat edilmelidir. 

Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir?

Çocuklarda kusma, bebeklerinkinden daha farklıdır. Çünkü çocukların midesi, bebeklerinki kadar hassas değildir. Bu nedenle bebeklerde kusma görülme sıklığından çok daha az görülebilir. Çocuklarda kusmanın nedeni ise genelde virüs veya bakteridir. Özellikle sindirim bölgesinde bazı parazitler de kusmayı tetikleyebilir. 

Haberin Devamı

Çocuğunuz kusuyorsa, mümkün olduğunca sıvı gıdalar tüketmesini sağlayın. Özellikle 24 saat katı gıdalardan uzak kalması oldukça önemlidir. 

Gazlı içecekler veya meyve suyu tüketilmemelidir. Özellikle hazır gıdaların mideye önemli derecede zarar verdiği söylenebilir. 

Herhangi bir yiyecek çocuğu kusturuyorsa, bu ona zorla verilmemelidir. 

Çocuğunuzun uyumasını sağlayabilirsiniz. Uyku iyileştirici etkiye sahiptir. Tüm önlemler işe yaramıyorsa, uzmanlara başvurulmalıdır. 

Kusan Çocuğa Ne Verilir?

Çocuğunuz kusmuşsa ve aç olduğunu söylüyorsa, ona mümkün olduğunca çorba gibi evde yapılan sıvı yiyecekler verin. Bolca su içmesini sağlayın. Sadece uzman doktorların önermiş oldukları bitkileri kaynatarak verin. Çocuğunuz bitki çaylarını içip hemen kusuyorsa, bunu vermemeye dikkat edin. 

Kusma Nedenleri Nelerdir?

 Bebek veya çocuklarda kusmanın birçok nedeni olabilir. Soğuk algınlığı, virüs, bağırsak problemleri, bakteriyel enfeksiyon, mikrop kapma durumu veya zayıf bağışıklık, kusma nedenleri olabilir. Hem bebeklerde hem de çocuklarda kusmanın normal olduğunu bilmek önemlidir. Ancak bu durum aşırı oluyorsa ve çocuğunuz kustuğunda zorlanıyorsa zaman kaybetmeden uzman doktorlara gitmelisiniz.

Yazarlar