Sağlık Bebeklerin Uyku Saatleri... Bebeklerin Normal Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin Uyku Saatleri... Bebeklerin Normal Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

09.09.2021 - 14:11 | Son Güncellenme:

Bebekler günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir. Ancak normalden az veya fazla uyuması onlar için zararlıdır. Bu nedenle anneler ve anne adayları bebeklerin uyku düzenini sağlamaya çalışır. Bebeklerin uyku saatleri, bebeklerin normal uyku düzeni nasıl olmalıdır konularını sizler için derledik.

Bebeklerin Uyku Saatleri... Bebeklerin Normal Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır

Bebekler günün farklı saatlerinde uyur ve ihtiyaçlarından dolayı sık sık uyanırlar. Çocukların kaç aylık olduklarına göre uyku düzenleri değişebilmektedir.

Haberin Devamı

Bebeklerin Uyku Saatleri

Yeni doğmuş bebekler çok sık uyur ve uyanırlar. Uykuları 12 ve 18 saat arasında değişiklik gösterebilir. 3 aylık olana kadar uykuları derinleşmeye başlar ve sık uyanmalar azalır. Yaklaşık 4 saat uyanmadan uyumaya başlarlar. Bu dönemden sonra gündüz uykuları kısalırken gece uykuları uzamaya başlar.

Bebekler 6 aylık oldukları dönemde 6 saate kadar uyuyabilirler. 6 saat içinde en fazla 2 kere uyanmaları sağlıklı uyku düzenini işaret eder. Gün içinde yaklaşık 12 saat uyumaları gerektiği için uyandıktan sonra geri uyuyabilirler.

Bebeklerin 10-12 aylık olduğu dönemde gece uykuları daha uzun sürmeye başlar. Günde 12 saat uyumaya devam ederler ancak bu uykuları geceye doğru kayar. 21 aylık olana kadar gündüz yalnızca bir kez uyumaları yeterli olur. Bu nedenle uyku düzensizlikleri yaşanmaması için akşam geç olmayan saatlerde uyumaları gerekir.

Haberin Devamı

Bebekler 36 aylık olana kadar öğle vakitlerinde şekerleme uykusuna ihtiyaç duyarlar. Çok hareket ettikleri için gün ortasında kendilerini dinlendirmek isterler. Bu bağlamda günde 12 saat uyumaya devam edebilirler.

Bebeklerin Normal Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde sağlıklı büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için uykunun düzenli olması gerekir. Bir bebeğin bulunduğu aya göre yeterli saatte uyuduğundan emin olmalıdır. Uykusundan uyanmasını sağlayacak ses ve hareketlerin yapılmaması gerekir. Uyku düzeni sağlanamayan çocuklarda ağlama, huzursuz olma, uykuya dalmakta zorlanma veya uyanamama sorunları yaşanabilir.

Çocuklarda uyku düzeninin sağlanabilmesi için bebekten sorumlu olan kişiler uyku saatlerini belirlemelidir. Gece uykularının erken saatte başlamaması, öğle uykularında geç vakitlere kalınmaması önemlidir. Aksi durumda gündüz uyuyan ancak gece uyuyamayan çocuklar olur. Uyku düzensizlikleri gece ve gündüz arasındaki farkın anlaşılmasını daha güç hale getirir.

Yazarlar