Sağlık Benign Nedir? Benign (İyi Huylu) Tümör Zararlı Mıdır, Kötüye Dönüşür Mü?

Benign Nedir? Benign (İyi Huylu) Tümör Zararlı Mıdır, Kötüye Dönüşür Mü?

04.03.2021 - 14:09 | Son Güncellenme:

Benign isimli tümörler iyi huylu tümör anlamına gelmektedir. Bu tip tümörlere doktorun tavsiye ettiği tedavi şekilleri uygulandığı zaman kısa sürede iyileşmeler görülmektedir. Benign terimi onkoloji de iyi huylu tümör demekken bunun dışındaki durumlarda zararsız anlamına gelmektedir. Benign ne demek? Benign (iyi huylu) tümör zararlı mıdır, kötüye dönüşür mü? İşte, tüm detaylar.

Benign Nedir Benign (İyi Huylu) Tümör Zararlı Mıdır, Kötüye Dönüşür Mü

Benign kelimesi Latince bir kelime olan benignus kelimesinden türemiştir. Bu terim iyi huylu anlamına gelmektedir. Bir tümörün iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu anlamak için çeşitli testler ve tahliller yapmak gerekmektedir. Bu testlerin sonucunda tanı konmasının ardından tedavi yöntemine başlamak gerekmektedir.

Benign Nedir?

Benign tümör, kanser belirtisi göstermeyen iyi huylu tümörler için kullanılan bir terimdir. Bu tarz tümörler yavaş bir gelişme göstermektedir. Çok fazla bir alana yayılma göstermezler. Bunun yanında bir kapsülle çevrilmişlerdir. Bu sebeple de yan kısımlarında bulunan dokulara zarar vermezler.

Benign tümör çeşitleri herhangi bir metastaz durumu oluşturarak başka bir doku ya da organa bulaşma göstermezler. Bu iyi huylu tümörler bazen tedavi gerektirmeden de kendi kendine küçülme göstermektedirler. Fakat bazı durumlarda bu tümörler tedavi edilmedikleri zaman kansere de çevirebilmektedirler.

Benign (İyi Huylu) Tümör Zararlı mıdır, Kötüye Dönüşür mü?

Benign tümörler kanser olarak adlandırılmaz. Bu tarz tümörler iyi huyludur. Büyüme ve yayılma göstermezler. Cerrahi operasyon ile alındıkları zaman tekrar oluşma göstermezler. İyi huylu tümörlerin büyük bir kısmı insan sağlığı için olumsuz bir etki oluşturmamaktadır.

İyi huylu tümörler insan sağlığına zararlı olmalar bile bazen sinir ya da kas dokusu etrafında büyüyerek baskı oluşturmaları sebebi ile ağrı oluşmasına sebebiyet verebilmektedirler. Lipom, adenom, fibroma isimli iyi huylu tümör örnekleri bulunmaktadır.

İyi Huylu Tümörler Ne Gibi Belirtiler Gösterirler?

Haberin Devamı

● Özellikle gece ortaya çıkan terleme sorunları
● Kişide nedeni belli olmayan titremeler
● Nedeni anlaşılamayan kilo kayıplarının ortaya çıkması
● Tümörün oluştuğu bölgede rahatsızlık hissi ya da ağrı oluşması
● Sebepsiz ateşlenme problemleri
● Nedeni belli olmayan yorgunluk problemleri
Memede bazen bening tümörler meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlar kadınların kendileri tarafından da anlaşılabildiği gibi mamografi sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Ancak bazen iyi huylu tümörler tedavi edilmemesi durumunda kötü huylu tümörlere dönüşebilmektedir. Bu sebeple bu tarz oluşumların önüne geçmek için iyi huylu tümörlerin doktor kontrolünde olması oldukça önemlidir. Ağrılı tümörlerin ise cerrahi müdahale ile alınması gerekebilmektedir.

Meme bölgesinde oluşan bening tümörler yuvarlak olabilir. Bunun yanında yumru şeklinde çıkıntılar da oluşabilmektedir.

 

 

Yazarlar