Sağlık Bera Testi Nedir, Neden Yapılır? Bera (İşitsel Beyin Sapı Cevabı) Testi Nasıl Yapılır?

Bera Testi Nedir, Neden Yapılır? Bera (İşitsel Beyin Sapı Cevabı) Testi Nasıl Yapılır?

10.09.2021 - 12:53 | Son Güncellenme:

Bilindiği üzere sağlık üzerine yapılan birçok test bulunmaktadır. Bu testler gerek hastalık sonrası tedavi için yapılırken, gerekse de hastalık öncesi kontrol ve teşhis için yapılabilmektedir. Yapılan bu testlerden işitmeyi kontrol ve test amaçlı yapılan tetkiklerden bir tanesi de BERA testidir. BERA testi son zamanlar da araştırmalar konu olmakta ve tercih edilmektedir. Peki, bu BERA testinin işitme açısından ne gibi eksikliği tespit ettiği bilinmektedir? Yapılan test ne derece de başarılı olmaktadır? Sonucun da hangi işlemler uygulanmaktadır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bera Testi Nedir, Neden Yapılır Bera (İşitsel Beyin Sapı Cevabı) Testi Nasıl Yapılır

Çocuklar da işitme kaybının erken olarak tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Kulak burun boğaz ve odyoloji uzmanları bu amaçla BERA testini yapmaktadır. Yani BERA testi bebek ve çocuklar da işitme kaybını ölçen bir test olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

BERA Testi Nedir, Neden Yapılır?

BERA testi işitme kayıplarını ölçen ve teşhis eden bir ölçümdür. Bu test işitme ve duyma kayıplarının tespit edilmesi amacıyla yapılmaktadır. Duyu kaybı gözle görülemediğinden çoğu zaman bilinememektedir. Bu durum özellikle bebekler de karşılaşılmaktadır.

Doğumsal kaynaklı işitme kaybı olan bebeklere rastlamak mümkün olup, erken teşhis çok önem arz etmektedir. Bu bağlam da bebeklerimize yeni doğduğunda taburcu işleminden önce işitme ile alakalı testler yapılmaktadır. Bu testlerin birçok konuda faydası olmaktadır.

BERA (İşitsel beyin sapı cevabı) Testi Nasıl Yapılır?

BERA, bir kısaltması da ABR olan bu test işitmede beyin sapı olarak Türkçe ifadesi vardır. Bu test yapılan odyolojik testleri de kapsayarak daha geniş bir değerlendirme ve daha yüksek bir işitme tanısı yapmaktadır. Bu test sadece alanın da uzman odyologlar tarafından yapılmakta ve yorumlanmaktadır. Çünkü tecrübe gerektiren bir test olarak göze çarpmaktadır.

Haberin Devamı

Bu test uykudayken yapılır. Ya da hastaların uyku halinde olması için tedbirler alınır. Hastanın başının belli bölgelerine yerleştirilen elektrotlar vasıtası ile gönderilecek seslere karşı beyin sapının vereceği aktiviteler kayıt altına alınır. Bu kayıtların ve aktivitelerin uygun koşullar da alınması esastır. Bu koşullar da ve alanın da uzman kişilerce yapılan ve yorumlanan BERA testleri yüksek başarı sağlamaktadır. Erkan teşhisler saptanabilmektedir.

Yazarlar