Sağlık Böbrek Taşı Nedir, Neden Olur? Ne Zaman Kendiliğinden Düşer?

Böbrek Taşı Nedir, Neden Olur? Ne Zaman Kendiliğinden Düşer?

19.07.2022 - 17:08 | Son Güncellenme:

Böbrek taşı, en sık rastlanan sağlık sorunları arasında yer alır. Sağlık için, böbrek taşı oluşumu, yol açtığı sorunlar ve tedavisi çok büyük önem arz eder. Her hastalık gibi böbrek taşının da erken teşhis edilmesi, tedavisinin daha kolay yapılabilmesini sağlar. Böbrek taşı nedir, neden olur sizler için derledik.

Böbrek Taşı Nedir, Neden Olur Ne Zaman Kendiliğinden Düşer

İdrarda yanma hissi yaşıyor ve çok sık idrara çıkıyorsanız böbrek taşınız olabilir. Bu şikayetleriniz sürekli hale gelmişse vakit kaybetmeden uzman hekime görünmeniz gerekir.

Haberin Devamı

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek taşı, böbreklerde biriken kalsiyum ve benzeri küçük mineral parçalardan meydana gelir. Böbrek taşı oluşumunun en sık görülen belirtisi ise, özellikle karın bölgesinde ani bir şekilde ortaya çıkan ve aniden oluşan ağrılardır. Böbrek taşının en sık görülen belirtisi, şiddetli ağrılar görülmesidir. Bu ağrılar; böbrekte bulunan taşın, idrar yolunu tahriş edince ve genellikle de tıkayınca gelişir ve aniden başlar.

Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek taşı oluşumunun en sık görülen nedenleri arasında ise, yoğun ter ve şiddetli bölgesel ağrı ile bazı ilgili hastalıklar yer alır. Böbrek taşı pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bunlar ise;

Genetik ve beslenme gibi önemli bazı faktörler, böbrek taşı oluşumuna neden olur

Haberin Devamı

Genellikle az su içen kişilerde, taş oluşumu daha kolaylaşır. Çünkü idrar, aşırı yoğun bir şekilde konsantre şekilde gelir. Böbrek taşı oluşumunda ise, en büyük risklerden birisi az su içmektir. Çünkü bol su içmek, idrar kristal durumdayken; o kristallerin yıkanarak birikmemesini ve atılmasını sağlar

Böbrek Taşı Ne Zaman Kendiliğinden Düşer?

Böbrek taşları genellikle, kendiliğinden düşer. Bu nedenle özellikle de küçük boyutlardaki taşların, kendisinin düşmesi için bir şans tanınmak gerekir. Genellikle, taşların tedavisi; o taşın boyutuna ve yerleşimine göre de değişir.

Böbrekteki taşı tam olarak görüntüleyebilmek için, Doktor; IVP aşı verilen bir film ister. Eğer ki, taşınız kendiliğinden düşemeyecek bir durumda ise; yine pek çok tedavi seçeneği vardır. Son yıllarda, böbrek taşı için tercih edilen en iyi tedavi şekli; açık ameliyat olarak kabul ediliyordu. Günümüzde ise, teknolojik gelişmeler sonucunda böbrek taşı cerrahisini daha nadir uygulanan bir duruma getirmiştir.

Yazarlar