Genel Sağlık Boğazda Yumru Hissi Neden Olur? Nasıl Geçer?

Boğazda Yumru Hissi Neden Olur? Nasıl Geçer?

11.11.2021 - 16:36 | Son Güncellenme:

Boğazda yumru hissi; reflü rahatsızlığına bağlı olarak gelişebilmektedir. Yanma ve tahrişle varlığını hissettiren boğazda yumru hissine globus adı verilmektedir. Gastroözofageal Reflü hastalığı adı verilmektedir. Kısa adı GÖRH olarak tanımlanmaktadır. Mide asidine safra tuzları ya da besinlerin karışımından oluşabilmektedir. Boğazda yumru hissi neden olur tüm detayları ile derledik.

Boğazda Yumru Hissi Neden Olur Nasıl Geçer

Boğazda yumru hissi, Görh olarak tanımlanan Reflü hastalığının varlığını hissettirme şekli olarak tanımlanabilmektedir. Reflü mide asidi, safra tuzlarına karışan besinler içerebilmektedir. Sırtta ve göğüs arkasında yanma şeklinde kendini gösterebilmektedir. Boğazda yumru hissi Globus olarak tanınmaktadır. Hekimlikte teşhis ve tedavisi zor olarak bilinen hastalıklardan biridir.

Haberin Devamı

Boğazda Yumru Hissi Neden Olur?

Boğazda yanma hissi, Reflü’ den oluşabilmektedir. Reflü mide asidine safra tuzları besin maddeleri karışımından oluşabilmektedir. Can sıkıcı bir rahatsızlık olan reflü, göğüsün arka bölgesinde yanma hissinin sırt ve boğaza yayılması şeklinde görülebilmektedir. Nedenleri arasında;

Stres ve kaygı,

Yemek borusunda gelişebilecek fonksiyon bozuklukları,

Troid, yutak ve gırtlak tümörleri,

Boyun ve omurilikte ileri kireçlenme gibi nedenler bulunabilmektedir.

Gastroözofageal Reflü rahatsızlığı,

Faranjit,

Tükürük üretiminde düzensizlikler sayılabilmektedir.

Boğazda Yumru Hissi Nasıl Geçer?

Boğazda yumru hissi genel olarak klinik muayenelerde fark edilmemektedir. Kişi boğazındaki yumruyu atabilecek hissi yaşayabilmektedir. Fakat bu mümkün değildir. Geçmişte tamamen psikolojik bir rahatsızlık olduğu düşünülen boğazda yumru tedavisi de kolay olamamaktadır. Çoğunlukla da tekrarlama özelliği taşımaktadır.

Haberin Devamı

Kadınlar ve erkeklerde neredeyse eşit oranda görülebilen boğazda yumru hissi tedavisi, öncelikle nedenleri bulunarak başlamaktadır. Fiziksel sorunlarda reflü tedavisi daha etkili olmaktadır. Psikolojik sorunlarda kolay olmamaktadır. Böyle durumlarda ise kaygının azaltılması ve stres nedenlerinin ortadan kalkması duruma olumlu etki sağlamaktadır. Hangi nedenle olursa olsun erken teşhis önemlidir. Vakit kaybetmeden hekime danışılmalıdır. 

Yazarlar