Sağlık Boy Kaç Yaşına Kadar Uzar? Kadınlarda Ve Erkeklerde Boy Uzaması Ne Zaman Durur?

Boy Kaç Yaşına Kadar Uzar? Kadınlarda Ve Erkeklerde Boy Uzaması Ne Zaman Durur?

04.03.2021 - 20:03 | Son Güncellenme:

Boyun uzamasındaki etkenler ve boyun kaç yaşına kadar uzayabileceği, kadın ve erkekler için değişebilmektedir. Bu durum ergenlik dönemi ile ilgili olmaktadır. Kas ve kemik yapısı, bireyden bireye değişmekle birlikte ortalama yaşlara kadar sürmektedir. Boyun uzamasında birçok etken bulunmaktadır. Boyun uzaması kaç yaşına kadar devam etmektedir? İşte, bilinmesi gereken detaylar.

Boy Kaç Yaşına Kadar Uzar Kadınlarda Ve Erkeklerde Boy Uzaması Ne Zaman Durur

Çevre şartları ve gen özelliklerine bağlı olarak boyun uzaması değişebilmektedir. Boyun uzamasına faydalı olacak olan sporların yapılması halinde boyun uzama yaşı değişebilmektedir.

Boy Kaç Yaşına Kadar Uzamaktadır?

Boyun uzamasında genetik faktörlerin yanında çevresel faktörlerde çok etkili olmaktadır. İyi beslenme ve etkin sporların yapılması halinde boy uzamaya devam edebilmektedir. Çocukluk döneminde süt ve süt ürünlerinin tüketimi de bu etkiyi oluşturmaktadır.

Boyun uzamasının devam etme süreci, ergenlik döneminin sonuna kadar sürmektedir. Bu dönemde bireyin vücut gelimi durmaktadır. Bu durum erkek ve kadın kişiler için farklılık göstermektedir. Erkeklerin ve kadınların ergenlik dönemlerinin bitişleri farklı yaşlara tekamül etmektedir.

Kişilerin ergenlik dönemlerinin ne zaman biteceği de değişebilmektedir. Bazı kimselerde ergenlik dönemlerinin bitişleri 25 yaşına kadar sürmektedir. Bu durum bazı kimseler içinse 18 yaşında bitmektedir.

Boyun uzama yaşları, kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu dönemler kimseler için lise çağlarının da olurken kimseler içinse ortaokul dönemi içinde olmaktadır. Ancak bu durumlarda çocukluk dönemi içinde yapılan sporlar ve yeme alışkanlıkları da pozitif etki yapmaktadır. Bu nedenle boy kaç yaşına kadar uzar sorusunun cevabı değişebilmektedir.

Kadınlarda Boy Uzaması Ne Zaman Durur?

Kadınlar için boy uzamaları ergenlik dönemlerine girişlerinin ardından birkaç yıl içinde durmaktadır. Bu dönem bir kadın için ilk adet oluşundan sonra başlamaktadır. Boyun uzamasında etkili olan sporlarla birlikte bu dönem içinde 1 ile 2 santim arasında değişimler çoğunlukla ortalama olarak olabilmektedir.

Spor yapılması, vücudun duruşunu ve kemiklerin esnemesini sağladığından dolayı boylarda da değişiklikler yapmaktadır. Ergenlik dönemi öncesinde yeme alışkanlıklarının düzenli olması ve spor faaliyetlerinin sürmesi etkili olacaktır.

Erkeklerde Boy Uzaması Kaç Yaşında Durur?

Erkekler için ergenlik dönemleri daha geç olmakta ve daha geç bitmektedir. Erkekler için ergenlik dönemlerinin ortalama bitiş süreleri 17 ile 18 yaşlarıdır. Ancak bazı kişilerde bu süreç 25 yaşına kadar devam edebilmektedir.

Boy uzaması için etkili olan yüzme, basketbol gibi sporların yapılması çevresel koşullar olarak etki göstermektedir. Bu sporlar, kemiklerin gelişim dönemleri için esneklik sağlama ve kemiklerde güçlenme sağlamaktadır. Bu nedenle vücut gelişiminde ve boy uzamasında etki göstermektedir.

 

 

Yazarlar