18.03.2021 - 16:01 | Son Güncellenme:
Omurga kemiklerinin arasında hareketler esnasında oluşan şok dalgalarının ansorbsiyonundan sorumlu jelatinöz adı verilen bir madde yer almaktadır. Omurilik kanalına doğru bu maddenin disk yapısındaki hasarlanmadan dolayı yer değiştirmesi durumuna fıtıklaşma denilmektedir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun bölgesindeki fıtıklaşma hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bir sağlık sorunudur. Özellikle 30 ile 50yaş arasındaki yaş grubunda bulunan kişilerde tespit edilmektedir. Bu hastalığın kadınlarda erkeklere göre daha fazla karşılaştığı da bilinmektedir.
Günümüzde boyun ağrıları çok sık görülmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi boyun fıtığıdır. Kişilerde boyun fıtığının gelişimi ile birlikte pek çok belirtileri de bulunur. Bu belirtiler şunlardır:
- Sırt, boyun ve omuzlarda ağrıların oluşması
- Kollarda uyuşma hissi
,- Kollarda karıncalanma
,- Kollarda güç kaybının yaşanması
- Kişilerin reflekslerinde azalma
- Kollarda incelme
Boyun Fıtığı Neden Olur?
Kişilerde görülen travmalar, zorlanmalar, uzun süre hareketsiz kalınması ve diskin yaşlılığına bağlı su kaybetmesi disklerde fonksiyon kayıpları yaşanmasına neden olabilir. Diskin zamanla normal özelliğini kaybetmesi ve kireçlenmesi de boyun fıtığına neden olmaktadır.
Boyun bölgesindeki fıtıklaşma genel olarak anulus fibrozusun daha ince olduğu arka ve yan taraflarında meydana gelmektedir. Bunun başlıca nedenleri şunlardır:
- Uzun süre boyun hareketsiz tutarak bir noktaya bakmak
- Bilgisayar karşısında uzun süre oturmak
- Egzersiz yapmamak
- Soğuk klimalara maruz kalmak
- Ailesel faktörler
- Boyuna alınan darbeler veya geçirilmiş kazalar
- Meslek hastalığı
Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavide öncelik hastanın eğitimi ile başlar. Özellikle doğru duruş ve oturuş pozisyonları öğretilmektedir. Ağır yük kaldırmaktan kaçınmak gerekir. Tedavi sürecinde ise lokal ısı tedavisi uygulanır.
İlaç tedavileri de boyun fıtığı hastalarında uygulanır. İlaçlar, ağrı kesiciler veya kas gevşeticiler tedavinin bir parçasıdır. Seanslar halinde fizik tedavi, de tedavi planlaması içerisinde yer almaktadır.