Yaşam ‘Bugün dünyaya hayvanların gözünden bakın’

‘Bugün dünyaya hayvanların gözünden bakın’

04.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği Veteriner Hekim Platformu, Türkiye’de ‘hayvan nüfusunu yok sayan bir hükümet politikasının hâkim olduğunu’ savunarak şu açıklamayı yaptı: “Bugün Dünya Hayvanları Koruma Günü... Bugün dünyaya sadece onların gözünden bakın ve dünyanın ortak yaşam alanı olduğunu unutmayın”

‘Bugün dünyaya hayvanların gözünden bakın’

Bugün Dünya Hayvanları Koruma Günü... Avrupa Birliği Veteriner Hekim Platformu, Türkiye’de “hayvan nüfusunu yok saymaya dayalı hükümet politikalarının hâkim olduğunu savunarak, yetkililere seslendi: “Bu 4 Ekim’de hiçbir şey yapmayın. Yalnızca anlamaya çalışın ve 5 Ekim 2008 itibariyle de hayvan haklarına ne kadar saygı duyduğunuzu ve bunun önemini kavradığınızı lütfen gösterin, somut adımlar atın.”
“4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü” nedeniyle Avrupa Birliği Veteriner Hekim Platformu, hayvanseverlere ya da sevmeyenlere ortak bir “hassasiyet” çağrısında bulundu.
Tüm canlıların yaşam hakkına destek vermenin sürdürülebilir bir çevre ve gelecek için zorunluluk olduğunu vurgulayan platformdan yapılan yazılı açıklamada şunlar denildi: 
“Hayvan haklarına sahip çıkmak, bir hobi ya da duygu meselesi gibi görülmemeli, dünya yalnızca insanların yaşanacağı bir yer değil. Tüm canlılar için var olan doğal yaşam alanlarının korunması gerek. Bunun için hayvan sağlığının, insan sağlığının önemli bir güvencesi olduğu unutulmamalı. Hem kent yaşamında yer alan hayvan nüfusunun, hem de yaban hayatında, henüz sağlam kalan doğal yaşam alanlarındaki hayvan nüfusunun yönetimi esastır.” 

Hastalıkların nedeni bu zihniyet

Türkiye’de hayvan nüfusunu yok saymaya dayalı hükümet politikalarının hâkim olduğunun savunulduğu açıklamada şu ifade yer aldı:
Son yıllarda ülkemizde hayvanların ve insanların ölümleriyle sonuçlanan kuş gribi, kuduz, kırım kongo kanamalı ateşinin tek nedeni hayvan nüfusunu yok saymakta direnen zihniyet. Dünya, hayvan refahı çalışmalarında hızla ilerlerken bizler hayvan haklarının temeli olan hayvan sağlığı konusunda sürekli sınıfta kalıyoruz.” 

‘Bu dünya hepimizin’

Çevre ve Orman, Tarım, Sağlık ve İçişleri bakanlıklarının yetkilileri ve yerel yönetimlerin başkanlarına da seslenilen açıklamada, şöyle denildi:
“Bu 4 Ekim’de hiçbir şey yapmayın. Yalnızca anlamaya çalışın ve hayvan haklarına ne kadar saygı duyduğunuzu ve bunun önemini kavradığınızı lütfen gösterin, somut adımlar atın. Bizim veteriner hekimler olarak 4 Ekim’deki tek dileğimiz bu.
Hayvan sağlığı ve refahı kavramları iç içe, en önemli hayvan hakkı yaşam hakkıdır, ama sağlıklı yaşam hakkıdır. Bugün dünyaya sadece onların gözünden bakın ve bu dünyanın hem insanların, hem hayvanların ortak yaşam alanı olduğunu unutmayın.”

Haberin Devamı

“Kutlama değil, feryadımızı duyurma günü”
Fatma Balkanlı (Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Baş.): “Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde, maalesef bunu şölene çeviremedik. Göstermelik yarışmalara karşıyız. Henüz onların yaşamlarını koruyamıyoruz. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çıktı ama hâlâ yaptırımı yetersiz. Bir yığın hükümet geldi geçti, yaptırımı zayıf. Yaşam haklarını koruyamıyor. Her açılan davada hezimetle karşılaşıyoruz. Bugün kutlama değil, feryadımızı duyurma günü. Her yıl Taksim’de siyah çelenk bırakırız, tüm ölen hayvanların anısına. Bizim için ölen hayvanları anma günüdür.”

Gözler Türkiye’ye çevrilmişti Dünyanın önde gelen hayvan hakları kuruluşlarından PETA, çarşamba günü Fransa’nın Strasbourg kentinde bir gösteri düzenlemiş, bu da Milliyet’in yanı sıra pek çok ülkenin gazetelerinde yer bulmuştu. Yüzlerini Avrupa Birliği renklerine boyayarak slogan atan PETA üyelerinin bir numaralı gündemi, Türkiye’deki köpeklere kötü davranılmasıydı. PETA üyeleri  Türkiye aleyhine sloganlar atmıştı.

Haberin Devamı

Bu köpek bir başka dünyadan!
ABD’nin New York kentinde bir köpek otelindeki köpekler, merak içinde robot köpek “Biscuit”i süzüyor. “www.timetoplaymag.com” internet sitesinin tanıtımı için köpek oteline götürülen Biscuit, buradaki gerçek köpekleri şaşırttı.

“Kuduz bir bahane”
Birgül Rona (Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı): “Ülkemizde hayvanlara karşı yapılan zulmün giderek arttığına şahit oluyoruz. Tüm hayvan hakları dernekleri olarak, 2004’te çıkan yasaya rağmen hayvanlara karşı işlenen suçların ve merhametsizliğin giderek arttığını görüyoruz. İnsanımızda da hayvanlara karşı bir acımasızlık gelişti. Belediyeler de kuralların uygulanmasında yetersiz kalıyor. Çeşitli yerlerde hayvanlara, özellikle köpeklere karşı bir katliam söz konusu. Kuduz bahanesi bunlardan biri, Tekirdağ’da çıkan kuduz, eşzamanlı Van’da da çıkıyor, bunlar inandırıcı değil. Bugün biz hayvanların emniyeti açısından geçmiş yılların çok daha gerisine gittik, memnuniyet verici bir durum yok.”

Baykuş bakışı
Ürdün’ün başkenti Amman’daki bir hayvanat bahçesinde bir baykuş objektife bakıyor.

Haberin Devamı

‘Siyam ikizi’ balıklar
Tayland’ın başkenti Bangkok’taki bir akvaryumda “Tilepya” cinsi siyam ikizi balıklar var. Sekiz aylık balıklar alt taraftan aynı deriyi paylaşıyor. Büyük balığın, küçük olanı akvaryumdaki diğer büyük balıklardan koruduğu, küçük balığın ise akvaryumun dibinde yiyecek aradığı kaydediliyor.

Küçük çocuk, büyük aşk!Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen “Avrupa Köpek Şovu”nda dünyanın en büyük köpeklerinden biri olan İrlanda kurdu, küçük bir çocukla yüz yüze getirildiğinde kafasının büyüklüğü daha da açık bir şekilde ortaya çıktı. Avrupa’daki en büyük köpek şovu olma özelliği taşıyan gösteride 20 bin köpek bir araya geldi.

Yazarlar