Sağlık Burun akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer? Burun akıntısına evde doğal ve bitkisel çözüm

Burun akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer? Burun akıntısına evde doğal ve bitkisel çözüm

03.12.2021 - 15:47 | Son Güncellenme:

Burun akıntısı çocuklarda bebeklerde yetişkin bireylerde çeşitli nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Burun akıntısına, alerji, grip, soğuk algınlığı yabancı cisim kaçması neden olabilir. Burun boşlaması şeklinde olan burun akıntısı akışkan yapıda olup berrak sıvıdır. Bazen de yoğun bir mukus ya da daha az kıvamda olabilir. Burun akıntısına bazen de burun tıkanıklığı eşlik edilebilir. Akıntıya iyi gelen bazı çözümler vardır. Doğal ve bitkisel yöntemlerle burun akıntısı kesmek mümkün. Burun akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer? diyorsanız “Burun akıntısına evde doğal ve bitkisel çözüm” içeriğimizden detaylıca okuyabilirsiniz.

Burun akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Burun akıntısına evde doğal ve bitkisel çözüm

Kış aylarında en çok muzdarip olunan burun akıntısı aşırı burun boşalmasıdır. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan burun akıntısı insanın yaşam kalitesini oldukça düşürür. Bitki çayları tüketerek ve sıcak buhar banyosunu yaparak burun akıntısı geçirilebilir.

Haberin Devamı

Burun akıntısı akışkan, berrak bir sıvı, daha yoğun bir mukus veya bunların arasından bir kıvama sahip olabilir. Akıntı burun deliklerinden dışarıya veya boğaz arkasından geniz akıntısı şeklinde gerçekleşebilmektedir. 

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun akıntısı burun dokularını tahriş eden veya buradaki iltihabi süreci uyarak herhangi bir şeyden dolayı kaynaklanabilir. Burun akıntısını bazı yöntemler ile durdurmak ise mümkündür. Burun akıntısı şu yöntemler ile geçebilir:

- Burun akıntısı akupresür ile tedavi edilebilmektedir. Burun etrafındaki alanda akupresür kullanmak burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısını hafifletmektedir.

- Yüz ve buruna gün içerisinde birkaç kere ılık nemli bez uygulamak akıntının geçmesine yardımcı olabilmektedir.

Haberin Devamı

- Altta yatan nedene göre doktorlar tarafından verilen ilaç ve spreyler burun akıntısını geçirmektedir.

- Alerjik durumlara bağlı olan akıntıları durdurmak için tetikleyici şeyler tespit edilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır.

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

Burun akıntısı soğuk algınlığının en belirgin belirtilerinden birisidir. Evlerde uygulanacak bazı yöntemler burun akıntısına iyi gelmektedir. Bu yöntemler şunlardır:

Buhar banyosu yapmak

Burun akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Burun akıntısına evde doğal ve bitkisel çözüm

Sıcak buhar solumak, burun akıntısını azaltmaya yardımcı olan uygulamalar arasında yer alır. Buhar banyosu için ise kaynar suya çeşitli yağlardan 3 - 4 damla damlatmak suretiyle solumak yapılacak olan uygulamanın etkinliğini artırıcı rol üstlenir. Bunun için ise okaliptüs, biberiye, çay ağacı, nane, çam, adaçayı, ve kekik yağı tercih edilebilir.

Bol miktarda sıvı tüketmek

Burun akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Burun akıntısına evde doğal ve bitkisel çözüm

Burun akıntısının beraberinde burun tıkanıklığı belirtileri de söz konusuysa bol sıvı içmek oldukça büyük önem taşımaktadır.

Sıcak bitki çayları içmek

Burun akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Burun akıntısına evde doğal ve bitkisel çözüm

Sıcak olarak içilen bitki çayları burun akıntısı için genellikle soğuk şekilde içeceklerden daha fazla fayda sağlamaktadır. Zencefil, papatya, nane yahut ısırgan gibi anti inflamatuar ve anti alerjik özelliklere sahip bitkiler içeren çaylar tercih tüketilebilir.

Zerdeçal

Burun akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Burun akıntısına evde doğal ve bitkisel çözüm

Burun akıntısı dahil olmak üzere pek çok sağlık sorununa fayda sağlayan etkileri içeriğinde barındırır. Zerdeçal, oldukça güçlü bir antioksidan, antibakteriyel, anti inflamatuar ve antiviral özellikler barındırır. Bundan dolayı burun akıntısının beraberinde soğuk algınlığı tedavisinde de oldukça etkili bir yapı barındırmaktadır. Burun akıntısının giderilmesi amacıyla bir çay kaşığı toz zerdeçal, bir bardak sıcak sütle karıştırılarak yatmadan önce içilerek tüketilebilir.

Haberin Devamı

Sarımsak

Burun akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Burun akıntısına evde doğal ve bitkisel çözüm

Antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip olan sarımsak, birkaç bardak suda üç veya dört diş kıyılmış şekilde birkaç dakika kaynatılır. Üzerine bir miktar şeker eklenerek hazırlanan karışım günde iki kez içilir.

Zencefil

Burun akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Burun akıntısına evde doğal ve bitkisel çözüm

Çeşitli nedenlerle görülebilen burun akıntısını rahatlatan özelliklere sahiptir. Üzerine serpilmiş bir zencefil parçasını çiğ olarak günde 2 - 3 kez çiğnemek, burun akıntısının hafiflemesine etki eden bir sonuç ortaya koyar. Zencefil çayı için ise taze zencefil kökü ince dilimler şeklinde kesilir ve üzerine bir bardak kaynar su ilave edilir. Bu şekilde hazırlanan zencefil çayı 3 - 4 dakika demlenmeye bırakılır. Sonrasında bir miktar bal eklenerek tatlandırılıp içilir. Zencefil çayının günde üç veya dört kez içilmesi burun akıntısını rahatlatıcı bir etki yaratır.

Haberin Devamı

Okaliptüs yağı

Burun akıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer Burun akıntısına evde doğal ve bitkisel çözüm

Rahatlatıcı etkiye sahip olan okaliptüs yağı burun akıntısı için en kesin çözümlerden biri. Tek yapmanız gereken bir mendile birkaç damla okaliptüs yağı damlatmak ve burun akıntısının sizi rahatsız ettiği anlarda bu yağı koklayarak içinize çekmek.

Su Gibi Burun Akıntısı Nasıl Durdurulur?

Burun akıntıları alerjik veya soğuk algınlığı gibi sebeplerden dolayı görülmektedir. Burun akıntısını durdurmak için evi nemlendirmek veya sıcak bir banyo yapılabilir. Özellikle buhar makinaları su gibi akan burun akıntısına çok iyi gelmektedir. 

Burun akıntısı ile birlikte burun tıkanıklığı da var ise tuzlu su çözeltisi hazırlanarak burnu temizleyebilirsiniz. Bunun için 3 çay kaşığı iyot içermeyen tuz ve 1 çay kaşığı kabartma tozu karıştırılır. Bu karışım 3/4 litre kaynatılmış veya damıtılmış suya eklenir ve karıştırılır. Hazırlanan bu çözelti burun deliklerine sıkılabilir.

Haberin Devamı

Burun Akıntısının Nedenleri Nelerdir?

Burun akıntısının pek çok nedeni olabilir. Grip, nezle, soğuk algınlığı veya alerjik durumlar burun akıntısının en yaygın nedenlerindendir. Burun akıntısına neden olan durumlar şunlar olabilir:

- Sinüs enfeksiyonu
- Alerjiler
- Kronik sinüzit
- Grip veya soğuk algınlığı
- Burun spreylerinin çok sık kullanılması
- Kuru hava
- Hormonal değişiklikler
- Burun içerisine yabancı cisim kaçması
- Burun polipleri
- Yüksek tansiyon, depresyon veya epileptik nöbetler
- Mesleki astım
- Sigara dumanı 

Bebeklerde Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

- Bebeklerin burun akıntılarına ve rahat bir uyku uyumalarına en iyi gelecek yöntem uyumadan önce ılık bir banyo yaptırılması olmaktadır.
- Burun akıntısına iyi gelen bir diğer şey ise soğuk buhar makinaları olmaktadır.
- Burun akıntısında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise bulunduğu kapalı ortamın sürekli olarak havalandırılması olmaktadır.
- Burun akıntısı olan bebeklerinin başlarının bir miktar kaldırılması da bebeklerin daha rahat nefes almalarını sağlamaktadır.
- Son olarak bebeğin burnunun düzenli olarak serum fizyolojik ve aspiratör ile temizlenmesi burun akıntısını azaltmaktadır.

Bebeklerde Burun Akıntısına iyi Gelen Doğal Yöntemler

Bebeklerin burun akıntısını gidermek için kullanılan birçok doğal yöntem bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler uygulanmadan önce doktora danışılması bebeğin ayının uygun olması gerekmektedir. Bebeklerin burun akıntısı için kullanılacak doğal yöntemleri şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

Burun akıntısında kullanılacak ilk yöntem zerdeçal olmaktadır. Bunun için ise bir bardak sütün içerisine bir çay kaşığı zerdeçalın koyulması yeterli olmaktadır.

Zerdeçalın kullanılabileceği bir diğer yöntem ise dumanın solunması olmaktadır. Bunun için zerdeçalın ve keten tohumunun birlikte öğütülmesi ve daha sonrasında kavrulması gerekmektedir.

Burun akıntısına iyi gelen yöntemlerden birisi de zencefil olmaktadır. Bunun için zencefil çayından yararlanabilmektedir.

Zencefilin bir diğer kullanım yolu ise tuzlanarak çiğ olarak tüketilmesi olmaktadır.

Doğal yöntemlerden biriside ılıtılmış hardal yağı olmaktadır. Bunun için günde 2 kez burun deliklerine damlatılması gerekmektedir.

Sarımsak da burun akıntısı için kullanılan yöntemlerden birisi olmaktadır. Bunun için 3 diş sarımsağın bir bardak su ile kaynatılması ve daha sonra içirilmesi gerekmektedir.

Okaliptüs yağının burun deliklerine damlatılması da burun akıntısına iyi gelmektedir.

Bir bardak suyun içerisine 1 çay kaşığı bal koyularak içilmesi de burun akıntısına iyi gelmektedir. Bu karışımın günde 2 kez uygulanması gerekmektedir.

Yazarlar