Sağlık Candida Mantarı Nedir? Candida Mantarının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Candida Mantarı Nedir? Candida Mantarının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

13.03.2021 - 10:16 | Son Güncellenme:

Candida mantarı; günümüzde neredeyse herkeste görülmektedir. Bununla beraber ilerleyen zamanlarda oldukça tehlikeli bir hal almaktadır. Candida mantarından korunmak için, pek çok insan internet çapında araştırmalar yapmaktadırlar. Enfeksiyona neden olan ve halk dilinde bağırsak mantarı şeklinde bilinen candida mantarı, ufak enfeksiyon gibi görünse bile bireyin sağlığını çok olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Peki, candida mantarı nedir? Candida mantarının belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar...

Candida Mantarı Nedir Candida Mantarının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Candida mantarı tıp dilinde; Candida Albicans olarak isimlendirilmektedir. Bununla beraber doğal şekilde vücut üstündeki bağırsak, ağız ve vajina gibi iç yüzeylerde yer alan bir mantar çeşididir. Tedavi edilmediğinde çok ciddi hastalıklara sebep olabilir. 

Haberin Devamı

 Candida Mantarı Nedir?

 Candida mantarı; bağırsak, ağız ve vajinada yer alan bir mantar çeşididir. İlk önce ilk semptomları, bağırsakta görülse de günümüzde vajina ve ağız etrafında çok sıklıkla görülmekte olan bir mantar türüdür. Bağışıklığı çok ciddi bir şekilde etkileyen mantar çeşidi şeklinde bilinen candida mantarı, kontrol edilmeyip tedavi edilmediğinde ciddi biçimde bağışıklığı çökertir. 

 Candida Mantarının Belirtileri Nelerdir?

 İlk başta kızarıklık ve kaşıntı belirtileri görülmektedir. Bununla beraber hastalığın ilerlemesi durumunda süt kesiği renginde beyaz ve parçalı akıntı, kaşıntı ve kötü koku meydana gelir. İdrarın yapılmasıyla yanma ve idrarın değmiş olduğu yerlerde sızlama hissi, şiddetli eklem ve kas ağrılarına, cinsel ilişki esnasında ağrı çekme gibi durumlar ortaya çıkabilir. 

Haberin Devamı

 Erkeklerde genel olarak semptomlara neden olmayan bu mantar türü, bulaştırıcılığını ve varlığını sürdürmektedir. Kimi zaman penisin başında kızarıklık, tahriş ve kaşıntı görülebilir. Bilhassa 20 ile 30 yaş aralığında bulunan kadınların yarısından fazlasında candida mantarı görülmektedir. Menopoz döneminde ya da adet görmeyen kadınlarda daha az rastlanan rahatsızlık ender şekilde cinsel ilişkiyle erkeğe bulaşabilir. Şeker hastalığı kontrol edilemeyen kişiler, gebeler, türlü hastalıklardan ötürü bağışıklık sistemi zayıflayan kişiler ve antibiyotik kullananlar riskli grupta yer alır. 

 Candida Mantarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Candida mantarının tedavi edilmesi adına yalnızca ilaçlar yeterli olmamaktadır. Daha ilerleyen ve uzun zamanlı şekilde sağlıklı olmak için spor yapmak, sağlıklı bir şekilde beslenmek oldukça önemlidir.

 Candida mantarı bulunan veya şüphe eden bireylerin bilhassa uzak durması gerektiği bazı gıdalar bulunur. Bu gıdalar; şekerleme, çikolata, nişasta içerikli ürünler, gazlı içecekler, şekerli içecekler ve alkol olarak sıralanabilir. Candida mantarının geçmesi adına; mantarı önleyecek gıdaların tüketilmesi, alerjen ve toksinlerden de olabildiğince uzak durulması gerekir. Bu şekilde candida mantarının tedavisine olumlu etkiler sağlanabilir.

Yazarlar