Püf Noktası Çay Kaç Dakikada Demlenir? Normal Bir Çayın Demlenme Süresi Ne Kadardır?

Çay Kaç Dakikada Demlenir? Normal Bir Çayın Demlenme Süresi Ne Kadardır?

11.12.2020 - 11:16 | Son Güncellenme:

Türk kültüründe çayın önemi yadsınamaz. Bizler için günün her saati çay içmek için uygun olmaktadır. Çay içmeyi bu kadar çok sevmemizin yanı sıra çayı da dünyadaki diğer ülkelere göre farklı bir şekilde demleriz. Bunun en büyük sebebi ise çayın genellikle toplu bir şekilde içilmesi ve teklifsiz olmasıdır. Kültürümüz ve dolayısıyla hayatımız için bu kadar önemli olan çayın lezzeti de doğal olarak bizler için önemli olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çay Kaç Dakikada Demlenir Normal Bir Çayın Demlenme Süresi Ne Kadardır

Bitki çayların tüketimi günümüzde gittikçe artmasına rağmen siyah çayın yeri her zaman için kültürümüzde farklı olmaktadır. Bunun içinde çayın demlenmesi önem kazanmaktadır.

Haberin Devamı

 Çay Kaç Dakikada Demlenir?

 Siyah çatın demlenme şeklinin diğer ülkelerde yapıldığından farklı bir şekilde yapıldığını daha öncesinde belirtmiştik. Bizim kültürümüzde ise çayın demlenme süresi ile ilgili sürekli bir tartışma olmaktadır. Çünkü çayın demlenme süresi lezzetini ve acılığını etkilemektedir. Genel olarak siyah çayın 10-15 dakika arasında demlenmesi yeterli olmaktadır. çayı farklı lezzetlerde sevenler için ise şu süreler uygun olmaktadır.

Çayın çok fazla acımasından hoşlanmayan bu sebeple de hafif bir içimi sevenlerin çaylarını 10 dakika demlemeleri yeterli olacaktır.

Tavşan kanı olarak tabir edilen yani tam kıvamında çay içmeyi sevenler için demleme süresi 15 dakika olmaktadır.

Çayın acımtırak tadından hoşlanan kişilerin ise demleme sürelerini 30 dakikaya kadar uzatmaları önerilmektedir.

Haberin Devamı

Çayın lezzetini nasıl tercih ediliyorsa edilsin dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu bulunmaktadır. Bu konuda çay demlendikten itibaren 45-55 dakika sonrasında çayın vücut için zararlı maddeler salgılamaya başlamasıdır. Bu sebeple çayın bu sürelerde bekletilmemesi gerekmektedir.

Bunların yanında eğer demlenecek çay bitki çayı ise o zaman bekleme süreleri demlenecek bitkiye göre değişiklik göstermektedir. Bunun için bitki çayı yapılmadan önce uzmanından bilgi alınması veya kullanma talimatına göre demlenmesi istenilen faydaların kazanılması açısından önemli olmaktadır.

 Normal Bir çayın Demlenme Süresi Ne Kadardır?

 Çayın demlenme süreleri istenilen lezzete ve çayın çeşidine göre farklılık göstermektedir. Normal çayın demlenme süresi 10 ile 30 dakika arasında değişkenlik göstermektedir. Çayın demlenip demlenmediğini anlamanın en kolay yöntemi ise, çay yapraklarının dibe çöküp çökmediğine bakmaktadır.

 

Yazarlar