Sağlık Cbc Nedir, Nasıl Yapılır? Hemogram, Tam Kan Sayımı, Cbc'de Nelere Bakılır?

Cbc Nedir, Nasıl Yapılır? Hemogram, Tam Kan Sayımı, Cbc'de Nelere Bakılır?

24.04.2021 - 15:41 | Son Güncellenme:

Kan değerlerimiz hayati riskler taşımaktadır. Bunun farkındalığını arttırmak sağlığımız açısından önemlidir. Tam kan sayım testi olan CBC testini aksatmamak, yaptırmak için sadece ameliyatları beklememek gerekmektedir. Bu konumuzda CBC testlerinin önemini, neden yapılması gerektiğini sizler için derledik.

Cbc Nedir, Nasıl Yapılır Hemogram, Tam Kan Sayımı, Cbcde Nelere Bakılır


Tam kan sayımı olarak da bilinen CBC, genellikle ameliyattan önce ve sonra yapılan bir kan testidir.

CBC Nedir, Nasıl Yapılır?

CBC, kandaki kan hücresi türlerini ve kaç tane olduğunu ölçen, normal olup olmadığını ya da bir sorun belirtisi olup olmadığını gösteren testtir. Ameliyat öncesinde ve sonrasında hastalarda ortaya çıkan birçok farklı ortak sorunu gösterebileceği için yapılmalıdır. Haricinde; görünürde bir sağlık sorunu olmadığında rutin bir fizik muayenesinin bir parçası olarak da sıklıkla yapılabilir. Bir tarama testi olarak kabul edilir. Hastalıkların erken teşhisi ve aşamalarını yakalamak için de yapılır.

Hemogram, Tam Kan Sayımı, CBC'de Nelere Bakılır?

CBC testi için kan damarlarından enjeksiyon iğnesi yardımıyla kan alınır. Alınan bu kan doğrudan pıhtılaşmasını önleyen özel bir test tüpüne aktarılır. Daha sonra işlenmek üzere bir laboratuara gönderilir. Laboratuar sonucunda;

Haberin Devamı

Akciğerlerden, vücudun geri kalanına oksijen götüren kırmızı kan hücreleri,

Enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücreleri,

Kanın pıhtılaşmasına ve aynı zamanda kanamayı durdurmasına yardımcı olan trombositler,

Kırmızı kan hücrelerinde bulunan akciğerlerden, vücuda oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobin,

Kana rengini veren ve ne kadar kırmızı kandan oluştuğunu gösteren hematokrit bu test sayesinde ölçülebilir.

Kırmızı Kan Hücreleri

Eritrosit olarak da adlandırılan kırmızı kan hücreleri kemik iliğinde üretilir. Olgunlaştıklarında kan dolaşımına salınır. Vücudun her yerine oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobin içerirler. Bir RBC'nin tipik ömrü 120 gündür. Bu nedenle, kemik iliği, yaşlanan ve bozulan veya kanama yoluyla kaybedilenlerin yerine sürekli olarak yeni RBC'ler üretmelidir.

RBC'ler normalde boyut ve şekil bakımından aynıdır, ancak görünümleri, B12 vitamini ve folat eksiklikleri ve demir eksikliği gibi çeşitli koşullardan etkilenebilir. Kırmızı kan hücrelerini etkileyen yaygın bir duruma örnek, düşük kırmızı kan hücresi sayımı ve düşük hemoglobinden kaynaklanan anemidir. Çeşitli hastalıklar kansızlığa neden olabilir. Bu yüzden nedeni belirlemek için genellikle ek testler gerekir.

Beyaz Kan Hücreleri

Lökosit olarak da adlandırılan beyaz kan hücreleri; kanda, lenfatik sistemde ve dokularda bulunan ve vücudun doğal savunma sisteminin önemli bir parçasıdır. WBC'ler kanda nispeten sabit sayılarda bulunur. Bununla birlikte, bu sayılar vücutta neler olup bittiğine bağlı olarak geçici olarak yükselebilir veya düşebilir. Enfeksiyonla savaşmak için daha fazla sayıda nötrofil üretmeye teşvik edebilir.

Yazarlar