Cem Özkök

Cem Özkök

cem.ozkoktr@gmail.com

Tüm Yazıları

Değersizlik duygusu nasıl ortaya çıkar?

Aslında çoğu problemin temelinde kişinin kendine olan yetersizliği, özgüvensizliği ve değersiz hissetmesi vardır. Kişi kendiyle barışık değilse, çocukluktan gelen sevgisizlik ya da eksik olan duygusal boşluklarıyla kendini duygusal, fiziksel olarak eksik hissediyorsa kendini değersiz hissedebilir. Olumsuz düşüncelerini sürekli dile getirebilir, sürekli uyuşuk ve uykulu hissedebilir, kişisel günlük bakımını göz ardı edebilir.  Değersizlik, kişinin kendisini önemsiz veya amacı yokmuş gibi hissetmesine neden olabilecek bir duygudur ve duygusal sağlığında oldukça önemli olumsuz etkilere sebep olabilir. Değersizlik ya da değersizlik duygusu, umutsuzluk ve önemsizlik gibi duygular içerir. Bu tür duygular, genellikle depresyonun yaygın bir belirtisidir. Bununla birlikte benlik saygısının azlığı, ihmal, taciz, travma veya kişinin benlik algısına tehdit oluşturan zor durumlar gibi faktörler nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Bir kadın olarak değersiz olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Yaşamın içinden gerçek cevaplar sunabilmek amacıyla yakın arkadaşlarıma sordum:

İşte o nedenler:

Söz verip yerine getirmiyorsa,  yemekte bile siparişi kendi isteğine göre veriyorsa, "hep ben hep ben" diyorsa, cinsellikte bile sadece kendi tatmin duygusuna önem veriyorsa, herhangi bir program için söz verdiği halde önceliğinin arkadaşları olması, kendi ortamına ve arkadaş gruplarına sokmaması ve sizin ortamınıza karılmak istememesi, ailesine çevresine arkadaşlarına ilişkisinden daha çok zaman ayırıyorsa, vaatlerde bulunup yerine getirmiyorsa, sürekli anı kurtarmaya çalışıyorsa, yalan söylüyorsa, başka kadınlarla ya da erkeklerle sizleri kıyaslıyorsa, sürekli "bu sana yakışmıyor" gibi eleştirilerde bulunuyorsa, mesleğini eleştirip hor görüyorsa psikolojik baskı altındasınız demektir. Bu nedenler zamanla kendinizi sorgulamanıza, öyle olmadığınız halde değersiz ve yetersiz hissetmenize neden olur.

Neden buna katlanırız?

Bu hakaretlere, eleştirilere öyle alışırız ki sanki o kişi olmayınca daha da değersiz hissedecek, sanki sizi ondan başkası beğenmeyecek, kusurlarınızı bilen taraf olarak ona muhtaç gibi hisseder o kişiye bağımlı oluruz. Halbuki kendimize yaptığımız en büyük değersizlik ve haksızlık böyle bir kişi ile ilişkiyi sürdürmektir. “Ben değersizim ve partnerim bunu fark etti, bu muameleyi hak ediyorum” inancıyla, her aşağılanmaya razı olurlar.

Haberin Devamı

Değersizlik duygusundan nasıl kurtuluruz?

Kendinizle barışıp tüm kusurlarınızı kabul edip en başta kendini sevip yaşama pozitif bakmayı öğrenerek başlayabiliriz. Zayıf yanlarının üzerinde pozitif çalışmalar yapmak ve güçlü taraflarımıza odaklanarak gerçek potansiyelimizi gerçekleştirmek, hayatı yaşamanın en kolay ve en keyifli yoludur. En iyi olma gibi bir çaban olmasın. Eksilerin kadar artılarında oldukça fazla, bunu unutma. Sen kimseye muhtaç değilsin. Kimse senin kusurlarını aşağılayarak sana sahip olamaz. Sen bunu hak etmiyorsun, sen güçlüsün, sen çok güzelsin ve kimsenin onayına ihtiyacın yok. Sen sana değer verene değer verip yoluna devam edebilirsin, gerçek mutluluk bu yolda seni bulacak.

Haberin Devamı

Değersiz kadınlar ve yetersiz erkekler

Erkek ve kadın farklı yaratılmıştır. Duyguları anlamak oldukça zordur. Kadın erkeği, erkek kadını bambaşka düşüncelerle değerlendirir. Erkeğin ilgisizliği, kadını değersiz hissettirirken, kadının ilgisizliği erkeği yetersiz hissettirebilir. Erkek bu durumda kendimi sorgular, "benim yüzümden mi mutsuz, cinsel ya da maddi olarak yetersiz miyim?" diye düşünürken kadın da o arada ilgisiz kaldığı için kendini değersiz hisseder ve her iki taraf büyük bir çıkmaza girer.

Erkek eksik ve yetersiz olmaktan korkar. Erkek kadının mutsuzluğundan kendini sorumlu tutabilir. Kadın, ona yetmediği duygusunu verdiğinde erkek kendini kapatır.

Araştırmalara göre içsel dönüşüm terapistinin açıklamalarına göre;

"Birçok ayrılığın, boşanmanın, aldatmanın sebebi; kadının değersiz, erkeğin yetersiz hissetmesinden kaynaklanabiliyor. Günümüzde kadınlar, erkeğe sana ihtiyacım yok duygusu verdiklerinden erkekler kendini yararsız hissedebiliyor. Değersiz hissettirilen bir kadın, bir gün ona daha çok değer veren bir erkekle olmayı seçerken, yetersiz hissettirilen bir erkek ona kendini yeterli hissettiren bir kadını hayatına alabiliyor. Bu illa birilerini seçmek olmayabiliyor. Erkek kendini yeterli hissedeceği iş, kumar, bilgisayar oyunları gibi alanlara yönelebilir. Kadın da ya değerini yaşayabileceği işlere ağırlık veriyor ya da hayattan, zorluklardan yakınarak, karşı tarafı suçlayarak yaşadığı hissi aktarmaya çalışıyor."

Evlilikte nasıl bu durum?

Genelde evlenenler de şöyle bir durum oluyor; evlenirken aşık oldukları o kişiyi sonradan beğenmeme, kusur bulma, her hareketini eleştirme zaman içinde ağır gelmeye başlıyor ve sorunlar büyüyor. Halbuki o kişi siz onunla evlenirken de şu an olduğu gibiydi. Ne kadar değişebilirdi? Toplumca alışık olduğumuz bir konuda, evlendikten sonra ve özellikle çocuk olunca; eşini aşağılamak, görünüşünü aşağılamak, özel günlerini önemsememek, ailene saygısız davranmak gibi bir çok sorun evliliği bitiren ve değersizleştiren konular arasındadır.

Kendinize nasıl daha fazla güven duyabilirsiniz?

Kendinizi affedin. Daha önce kötü bir ilişkiden çıkmış olabilirsiniz. Böyle oldu diye, böyle devam etmeyecek. Geçmiş geçmişte kaldı. Yeni enerjileri kabul ederek yola devam edin. Her şey çok daha güzel olacak.

Doğal olun. Genelde insanlar “acaba karşımdaki hakkımdaki ne düşünür, nasıl konuşsam nasıl yürüsem” derken kendini kasmaktan o enerjiyi karşısındakini yansıtır. Halbuki o anda yansıttığı tüm enerjisi karşı tarafı daha çok rahatsız eder ve iter.

Hakkınızı isteyin. Bu bazen patrondan zam ya da izin istemek olabilir, bazen yaptığınız ticaretin karşılığını almak olabilir. Eğer bunları istemezseniz bir müddet sonra bilinçaltınızda “ben hakkettiğim değeri görmüyorum” düşüncesi filizlenmeye başlar.

Gülümseyin. Kendinize keyif aldığınız uğraşlar bulun. Bir takım şeyleri iyi yaptığınızı fark ettiğinizde kendinize olan güveniniz artacaktır. Enerjinizi yükseltmeyi bilin. Spor, meditasyon gibi aktivitelere zaman ayırarak enerjinizi yükseltin. Beslenmenize ve uykunuza özen gösterin. Sosyal ortamlara girin, farklı düşünen insanlarla sohbet edin. Planlarınızı ertelemeyin. Bir şeyi yapmanız gerekiyor ve onu yapmamak için mazeretler üretiyorsanız kendinize duyduğunuz güveni zedeleyebilirsiniz. Sonra ben bir şey yapamıyorum düşüncesiyle karşı karşıya kalmayın. Kendinizi geliştirin. Araştırmak, okumak, yeni bilgiler öğrenmek, genel kültürünüzü arttırmak size prestij kazandıracaktır ve daha rahat söz alıp konuşacağınızdan kendinize olan güveniniz de artacaktır.

Değersiz hisseden çiftler daha mı kolay ayrılır?

Boşanmalardaki istatiksel verilere baktığımızda boşanmaların temelinde olan ciddi bir sebeptir.

Rutinlerin dışına çıkmak, her iki tarafın birbirine saygılı olması, konuşarak anlaşmak, birbirinize değer vermek, ilişkilerine yapıcı bakan çiftler her zaman oldukça mutlu olacaklardır.