Lenf sisteminin önemi

Çok ama çok önemli bir konu; lenf sistemi. Önemini eskiden biliyordum ama lenf drenaj masajına başlayınca, etkilerini görünce ve lenf sistemini araştırınca önemini daha da iyi anladım. Bu sebeple, en önem verdiğim rutinlerimin arasında; drenaj masaji ve kuru fırçalama. Beslenme ve egzersizden sonra tabi!

Sağlığımızı korumak için, vücutta birikmiş zehirlerin yani toksinlerin atılması oldukça önemli. Şişkinlik, ödem vs gibi sorunlar bu toksinleri atamadığınız zamanlarda güne güne kötü sonuçlar oluşturabilir.

Haberin Devamı

Lenf sistemini çalıştırmanın önemi

Vücudumuzda toksinlerden arınmak için kullanılan özel sistemler, organlar, ve bezler bulunmaktadır. Ancak bu organlar bazen tıkanıp, normal işlevlerini yerine getiremeyebilirler. Yetersiz beslenme, işlenmiş gıda tüketimi, ve fiziksel aktivitenin yokluğu, lenf sistemi işlevlerini yok etmektedir.

Sağlıklı bir lenfatik sistem, sağlıklı bir vücudun anahtarlarından biridir. Sağlıklı olmayan vücutlarda da kollarca bacaklarda vs bölgesel şişlikler meydana gelebilmektedir.

Holistik sağlık uzmanı; David Wolfe'un açıklamalarına göre

Lenf sistemi tıkanıklığının belirtileri

Yüzüklerinizin parmağınıza dar gelmesi,sabahları ağrı ve vücudu katı hissetmek, yorgunluk,şişkinlik,kaşıntı,kilo artışı, bezlerde şişkinlik,zayıf bağışıklık sistemi, zihinde bulanıklık, göğüslerde şişkinlik,kuru cilt,isilik veya sivilce,aşırı hassasiyet,baş ağrısı,alerjilerde artış,kabızlık, ishal, ve dışkıda mukus

Lenf Sisteminin Görevleri:

Lenf sıvısı, akyuvarları içeren ve vücudun her yerinde enfeksiyonla savaşmayı sağlayan bir sıvıdır. Görevleri arasında doku ve hücrelerdeki yabancı maddeleri, bakteri ve mikropları uzaklaştırmak, ölü ve yıpranmış hücrelerden kurtulmak, kaybedilen proteinlerin bir kısmının tekrar dolaşıma kazandırmak, bağırsaklarda emilen yağ asitleri ve vitaminleri dolaşıma katmak ve vücudun savunma sistemine destek olmak vardır. Lenf sistemini harekete geçirmezsek bunları sağlayamaz.

Lenf sağlığınız için yapabileceklerimiz;

-Kuru Fırçalama / kalp yönüne doğru aşağıdan yukarı doğru hareketlerle

Haberin Devamı

-Lenf Drenaj masaj aparati ile masaj

-Derin nefes alma ( kolları iki yana açın, burnunuzdan nefes alarak şükür pozisyonunda elleri kapayın.

-Bacakları duvara koymak; bacaklardaki kan akışını düzenler, toksinlerin atılmasına yardımcı olur, daha rahat uyumanızı sağlar.

-Bol su içmek ve sağlıklı beslenmek

-İşlenmiş paketli gıdalardan uzak durun.

-Ayakta çalışmak. Özellikle çok sabit masa başı çalışanlar, ayakta durarak çalışmanızı sağlayabilecek yüksek bir çalışma masası gün boyu lenfatik sisteminizin çalışmasına yardımcı olur.

-Hidroterapi duşları; sıcak ve soğuk suyun geçişli olarak kullanıldığı duşları.
Duşunuzun sonuna doğru, ısıyı hızlı bir şekilde sıcak soğuk olarak deşistirin.

-Egzersiz ve yürüyüş

-Yin yoga

-Sauna; kızılötesi tercih edebilirsiniz.

Selülit ve lenf ilişkisi

Selülit durduk yere olmaz. Hareketsiz kalan lenf sisteminin sonucu olarak, belirtileri başlar.

Bol su tüketimi, kuru fırçalama, lenf drenaj, egzersiz ile gözle görülür şekilde azaltabiliriz. Hazır gıdalar, paketli gıdalar, kızartmalardan da uzak durmamız gerekiyor.

Haberin Devamı