Mutlu olmanın sırrı: Vagus

Mutlu bir haftaya başlamanın sırrını veriyorum.

Kalktık, şükrettik, olumlamalarımızı yaptık. Dil temizleme, yağ çekme, kuru fırçalama, takviyeler, esneme ve egzersiz vb sabah rutinlerimiz sonrası asıl mutluluğa erişmenin formülü olan "vagus sistemi" nasıl çalıştırılıyor?

Mutluluk = Vagus sistemi

Anksiyete, depresyon, kronik yorgunluk sindirim sorunu, stres, panik atak, migren, sırt ağrısı gibi sorunların var mı?

Varsa Vagus sistemin iyi işlenmediği anlamına geliyor.
Beslenme kadar önemli olan ne varsa aktarmaya çalışıyorum. Her şey bir bütün.

Haberin Devamı

Vagus, insan sağlığı için gerçekten en kritik en önemli noktalardan. Araştırdıkça çok daha iyi bilinçlendim. Kronik hastalıklar= kronik inflamasyon/ Vagus sistemini uyandırırsanız vücuttaki inflamasyonu azaltırsınız.

Vagus sistemi nedir?

Vagus siniri beyinden çıkan toplam 12 kranial sinirden biri ve en kompleks olanıdır. Vagus kelimesi ‘gezgin’ kelimesinin latince karşılığıdır. Zira vagus siniri beyinden enseye, göğüse, iç organlara (karaciğer, safra, böbrekler) ve bağırsaklara kadar uzanan en uzun sinirdir. Vücuttaki birçok otomatik fonksiyonu düzenlemekten sorumludur. İnflamasyon sistemini yönetmek Vagus sinirinin en önemli görevlerinden biridir. 

Vagus siniri fonksiyonları

Soluk yolunun ve ses tellerinin çalışması-Nefes kontrolü-Kalp atış hızının kontrolü-Kan basıncı kontrol- Karaciğeri yönetmek- Açlık ve tokluk hislerini, kan şekeri ve insülin düzeyini kontrol etmek-Bağırsakların motor fonksiyonlarını yönetmek- Bağışıklık sisteminin aktivitesini yönetmek gibi insan sağlığı için oldukça kritik süreçleri yönetiyor.

Vagusun çalışmadığını nasıl anlarız?

Dr. Datis Kharrazian'ın pratik teknikleri:

Karnımızı dinlendiğinde sesler gelmesi beklenir. Eğer bağırsaklar ve beyin arasındaki iletişim bozulmuş ise bu sesi duyamayız diye belirtiyor. Vagus küçük dilimizin yukarı aşağı hareketini de kontrol eder. Dolayısıyla ağzımızı açıp ‘aaaaa’ dediğimizde hareket etmesi beklenir. ‘Kusma refleksi’ de vagus sinirinin kontrolü altındadır. Bazı araştırmalar kusma refleksinin kronik sağlık sorunları ve beyin fonksiyonları sorunlu kişilerde az olduğuna işaret etmektedir. 

Haberin Devamı

Vagus sistemi nasıl uyarılır?

- Soğuk duş ve soğuk su ile yüz yıkama.

- Gargara yapmak. (Boğaz arkasını aktive eder, vagus sistemini uyarır.)

- Öğürmek iyi bir uyarıcıdır.

- Nefes egzersizi. Derin nefes alın ve yavaş yavaş verin.

- Meditasyon ve "omm" sesli tekrarı.

- Yoga

- Omega 3, çinko takviyesi

- Gülmek, sosyalleşmek.

- Karotis (boyun) sinirine masaj

- Masaj (genel ve lenf drenaj)

- Egzersiz

- Frekans yükseltici rutinler (palo santo yakmak vs)

- Şarkı söylemek

- Sağa yatmak

- Aralıklı açlık