Sağlık Çene Eklemi İltihabı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Çene Eklemi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene Eklemi İltihabı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Çene Eklemi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

22.03.2021 - 17:47 | Son Güncellenme:

Bir enfeksiyon nedeniyle, kişinin kemiğinin veya kemik iliğinin iltihaplanması durumudur. Bakteri kökenli bir enfeksiyon, kan yoluyla kemik dokusuna nüfus ederse bu durum oluşur. Açık yara söz konusu olduğunda çene eklemi iltihabı oluşur. Çene eklemi iltihabı sonrası ise ateş, ağrı gibi semptomlar görülmektedir. Çene eklemi iltihabının farklı nedenleri bulunmaktadır. Bu durum yaşandığında diş doktoruna başvurmak gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çene Eklemi İltihabı Nedir, Belirtileri Nelerdir Çene Eklemi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır

 Çene eklemi iltihabının tedavisi geçmiş dönemlerde çok kolay değildi. Günümüzde ise tedavi süreçleri olumlu cevap vermektedir.

Haberin Devamı

 Çene Eklemi İltihabı Nedir?

 Çene eklemi iltihabı, enfeksiyon sonucu kemiğin iltihaplanması durumudur. Bu durum genellikle açık yara nedeniyle olmaktadır. Bakteri kaynaklı olan enfeksiyon kan yoluyla ilerler ve kemik dokuda iltihap oluşturur. Tedavi süreci çok kolay değildir. Ama eskiye oranla tedavi şansı vardır. İltihap olan bölgede ağrı, ateş yaşanır. Tedavi ile enfeksiyonun oluşmasının önüne geçilebilmektedir.

 Çene Eklemi İltihabı Belirtileri Nelerdir?

 Çene eklemi iltihabının türleri bulunmaktadır. Akur osteomiyelit çene kemiği iltihabının bir türüdür. Hastalık veya yaralanma sonrası oluşur. Sonuçları hayati tehdit oluşturacak boyuta kadar ilerleyebilir. İltihap durumu iki hafta içinde gelişebilmektedir. Antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Subakut osteomiyelitte ise enfeksiyon başlangıcı hastalıktan yaklaşık 1 ay sonra görülür. Tedavi ise hastalığın sürecine ve kemikteki hasara göre değişmektedir. Kemik hasarı oluşmamışsa, antibiyotik tedavisi uygulanır. Kronik osteomiyelitte sorunlar daha ağır olabilir. Bu aşamada ise ameliyat gerekebilmektedir. Çene eklemi iltihabı belirtileri semptomları türüne bağlıdır. Genellikle aşağıdakileri içerir:

Ateş ve üşüme

Diş bölgesinde apse

Yorgunluk, halsizlik

Sinirli ruh hali

Enfeksiyon olan bölgede akıntı

Ağrı ve bölgesel kızarıklık

 Çene Eklemi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Tedavi şekli enfeksiyonun türüne göre değişmektedir. Tedavideki amaç ise hastanın normal çene fonksiyonlarına geri dönmesidir. Tanı ve teşhisin doğru yapılması gerekir. Diş sıkma sorunu yaşayan hastaların tedavisinde gece plağı kullandırılır. İlk aşamada yaşanan sorunlar için antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca fizik tedavi uygulaması yapılır. Ağrı oranına göre eklem içi yıkaması yapılır. İleri aşamalarda ise cerrahi müdahale söz konusu olacaktır. Gerekli tedavi yapılmazsa iltihap durumunun artması ve ağrı yaşanması söz konusudur.

Yazarlar