26.08.2008 - 00:57 | Son Güncellenme:
TOLGA ŞARDAN TÜRKER KARAPINAR Ankara
Ankara’da mali boyutu milyon dolarlarla ifade edilen “Sanal Deprem” operasyonu dosyasına giren fotoğraflar, şebeke liderlerinin haksız kazançla elde ettikleri gelirlerle lüks bir hayat sürdüklerini gözler önüne serdi.
Liderliğini Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olan doktor N.A.’nın yaptığı öne sürülen 28 kişilik şebekenin üyelerinin, Dubai’deki dünyaca ünlü 7 yıldızlı Burc El Arap otelindeki lüks odalarda kaldıkları anlaşıldı. Günlüğü 15 bin dolara kiraladıkları lüks yatlarda partiler veren şebekeden 10 milyon kişinin e-posta adresi ile 500 bin kişinin banka kartı bilgileri çıktı. Şebeke üyelerinin haksız kazançla menkul ve gayrimenkul sahibi olduğu da tespit edildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen operasyonda gözaltına alınan 29 zanlı dün sabah adliyeye çıkarıldı. Ankara Emniyeti KOM Şubesi Bilişim Bürosu’nca sürdürülen soruşturmada, şebeke üyelerinin büyük bölümünün lise ve ortaokul mezunu olduğu anlaşıldı. Operasyonda ele geçirilen dizüstü bilgisayarlarda yapılan incelemede de çok önemli bilgiler bulundu. Bilgisayarlarda, çoğu yurtdışındaki “hacker”lardan şebekeye gönderildiği belirlenen, özellikle ABD’li ve Rus işadamlarının banka hesaplarına ilişkin bilgiler saptandı. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, üzerinde manyetik çip bulunan kopyalanmaya hazır 200 boş kart, 5 kart kopyalama cihazı, 5 kart okuyucu, 1 “encoder” ile içine para gizlenmiş 1 gitar, 1 kasa ve 150 bin euro bulundu.
Eğitim yok, pratik bilgi var
Şüphelilerin büyük bölümünün bilişim üzerine teorik bilgi ve eğitimleri olmadığı, ancak geliştirdikleri pratik bilgiler sayesinde şebeke kurdukları anlaşıldı. “Travma” rumuzlu N.A’nın, Türkiye ve Rusya’daki “hacker”ları bir araya getirdiği, bu kişileri, yardımcıları “Energizer” rumuzlu Metin C. ve FBI tarafından dünyanın ikinci “hacker”ı olarak tespit edilen “Seagate” rumuzlu Ercan F.’nin yönettiği belirlendi. 17 yaşındaki E.Y.’nin de şebeke üyeleriyle temasa geçerek, bazı bilgisayar yazılımları hazırladığı anlaşıldı.
Gitar içinde özel kasa
Şebekenin, haberleşme ağını kurdukları “IRC.modinix.net” adresi üzerinden gerçekleştirdikleri tespit edildi. Şebeke yöneticilerinin birbirleriyle yaptıkları görüşmelerde , “Bana CC lazım. CVW2 visa olsun”, “MİXTER’da hazine var” dedikleri ve hedef kişinin kimlik bilgilerini ele geçirdikten sonra “Sömürün” diye talimat verdikleri anlaşıldı. ATM’lerden elde edilen paraların yüzde 10’ unun işlemi yapana, yüzde 90’ının da şebeke yöneticileri için Rusya’ya gönderildiği kaydedildi.
Zanlılardan Abdullatif Ö.’nün, vurgundan eline geçen paraları gitarına yaptırdığı özel bölmede taşıdığı, polise verdiği ifadede de “Birkaç gün sonra yakalasaydınız, çipli kredi kartı sistemini de çözmüştük” dediği öğrenildi. Adliyeye sevkedilen sanıklardan 14’ü de tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Parmak izi tedbiri
Dolarlarla fotoğraf çektiren şüphelilerin internet üzerinden birbirlerine para resimleri gönderdikleri de bilgisayar kayıtlarından anlaşıldı. Şebekenin, işlemler sırasında son derece tedbirli oldukları, en az 3 şifre ile korudukları bilgisayarları birbirlerine verirken bile üzerlerindeki parmak izlerini sildikleri belirtildi. Emniyet uzmanlarının, Ercan F.’den elde edilen çok şifreli bilgisayarları çözmekte zorlandığı, bu nedenle ODTÜ’lü iki bilgiyasar mühendisinden yardım almak zorunda kaldıkları bildirildi.