Sağlık Çocuk Hematolojisi (Pediatrik Hematoloji) Nedir? Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Çocuk Hematolojisi (Pediatrik Hematoloji) Nedir? Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

25.02.2021 - 13:25 | Son Güncellenme:

Çocuk hematolojisi, çocuklarda görülen kan ve kemik hastalıklarını inceleyen branştır. Hematoloji, kanın işlevini, yapısını içinde yer alan maddeleri inceleyen bilime verilen isimdir. Kan, tüm vücudun sistemlerini etkiler ve hayati değer taşır. Bu nedenle hematoloji pek çok alt daldan oluşur. Çocuk hematoloji (pediatrik hematoloji) nedir? İşte, detaylar...

Çocuk Hematolojisi (Pediatrik Hematoloji) Nedir Hangi Hastalıklarla İlgilenir

Çocuk hematolojisi, hematolojinin alt dalları arasında yer alır. Bu bölüm 18 yaşını henüz doldurmamış olan hastaların kan sağlığı ile ilgilenen tıp branşıdır.

Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Çocuk hematolojisi bölümü kan ve kemik iliğinde görülen hastalıkları inceleyen bir bilim dalıdır. Aynı zamanda kanser hastaları da Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi bölümünde tedavi ediliyor. Çocuklarda kan ya da ilik kanseri gibi hastalıkların görülmesi durumunda pediatrik hematoloji, pediatrik onkoloji, radyasyon onkolojisi, pediatrik cerrahi, nükleer tıp ve radyoloji bölümleri bir arada çalışır. Kan ve ilik hastalıklarının tedavisinde ise, ilaç tedavisi, kök hücre nakli, kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemleri kullanılır.

Çocuk Hematolojisi Uzmanı Nedir?

Çocuk Hematolojisi Uzmanı olabilmek için 6 yıllık Tıp Fakültesi eğitimi aldıktan sonra TUS’a girilmesi ve pediatri bölümünün tercih edilmesi gerekir. Tüm bu şartlar yerine getirildiğinde ve uzmanlık eğitimi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra 3 sene süren bir eğitimin sonucunda hematoloji alanında yeterlilik sağlanır. Ardından çocuk hematoloji uzmanı unvanı ile göreve başlanabilir. Çocuk hematoloji uzmanı, çocuklarda görülen kan, lösemi ve ilik hastalıklarının teşhis, tedavi ve tüm takip süreçlerinden çocuk hematolojisi uzmanları sorumludur. Uzmanlar, hastaların hastalığının teşhis ve tedavilerini yakından takip eder.

Çocuk Hematolojisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Çocuk hematolojisi daha reşit olmamış çocukların kan ve ilik hastalıkları ile ilgilenir. Pediatrik hematoloji bölümünün baktığı başlıca hastalıklar:

Haberin Devamı

Anemi hastalıkları: Anemi hastalıkları halk arasında kansızlık hastalıkları olarak da bilinir.

Lösemi Hastalıkları: Kötü huylu kan hücrelerinin kemik iliği içinde kontrolsüz bir şekilde artış göstermesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Kötü huylu kan hücrelerinin sağlıklı kan hücrelerini baskıladıkları ve kan fonksiyonlarının düzgün çalışmasını engelledikleri için tüm vücutta hayati risk ortaya çıkarabilirler.

Hemofili Hastalığı: Genetik olarak aktarılan kan hastalıkları arasında yer alan Hemofili Hastalığı, kanın pıhtılaşmaması sorunudur. Bu hastalık, bir çeşit kanama bozukluğu anlamına da gelir. Şiddetli vakalarda doğumdan hemen sonra teşhis koyulabilir. Vücuda herhangi bir darbe almadan ortaya çıkan kanamalar, eklemlerde şişlik, ağrı, hareket ederken zorlanma ve eklem içi dokularda kanamaların tespit edilmesi gibi belirtiler ile ortaya çıkar.

Yazarlar