Sağlık Çocuk Nefrolojisi Nedir? Çocuk Nefroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Çocuk Nefrolojisi Nedir? Çocuk Nefroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

26.03.2021 - 10:07 | Son Güncellenme:

0 ile 18 yaş arası kişilerin sağlık problemlerinden sorumlu olan kişiler çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı doktorlardır. Çocuk sağlığın ait ana bilim dalının yan dallarından birisi de çocuk nefroloji olmaktadır. Peki çocuk nefrolojisi nedir? Çocuk nefroloji bölümü hangi hastalıklara bakar? Sizlere çocuk nefrolojisi bilim dalı hakkında merak edilenleri ve hangi hastalıklar ile ilgilendikleri konusunda bilgileri detaylıca derledik.

Çocuk Nefrolojisi Nedir Çocuk Nefroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar

 Nefroloji Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ana bilim dalının bir yan dalı olmaktadır. Bu bölüm çocuk hastalıklarından olan bazı hastalıklar ile ilgilenmektedir.

Haberin Devamı

 Çocuk Nefrolojisi Nedir?

 Çocuk nefrolojisi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalının bir yan dalıdır ve 0 ile 18 yaş arası çocukların böbrek ve üriner sistem hastalıklarında tanı ve tedavisi için ilgilenen bir bilimdir. Bçöbrekler vücut içerisinde su, asit baz dengesi ve elektrolit dengesini sağlarlar. Böbrekler kanı süzerek zararlı toksinlerin idrar olarak dışarı atılmasını sağlar ve kemik iliğine ne kadar kan yapılacağına bilgisini veren bir organdır.

 Böbreklerin bağlı oldukları idrar yolları olarak bilinen üreter, mesane ve üretradan oluşmaktadır. Üreiner sistem içerisinde doğumsal veya sonradan oluşan hastalıklar için toplam 13 yıllık tıp eğitimi alan çocuk nefrolojisi hekimlerle teşhis ve tedavi edilmektedir.

Haberin Devamı

 Çocuk Nefrolojisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

 Pediatrik nefroloji, diğer adı ile çocuk nefroloji hekimleri çocuk hastalıklarında bazı farklı hastalıklara bakmaktadır. Bu hekimler üriner sistem arasında yer alan hastalıklara bakmaktadır. Bu hastalıklar şunlardır:

 - Böbrek parankim hastalıkları

 - Böbreğin kistik hastalıkları

 - Tubulointerstisyel hastalıklar

 - Glomerüler hastalıklar

 - Sistemik hastalıklara bağlı olarak oluşan tutulumlar

 Tüm bu hastalıkların tanısı çocuk nefrolojisi hekimleri tarafından mikrobiyoloji ve biyokimya laboratuvarlarında kan ve idrar tetkikleri ile yapılmaktadır. Hekimler gerekli görürler ise ultrason, voiding sistoüretrografi, intravenöz pylegrafi, manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi ve bunun gibi ileri görüntüleme tetkikleri istemektedir. Tüm bu işlemler ise radyoloji tarafından yapılmaktadır.

 Bunlar dışında DMSA, DTPA, MAG-3 gibi böbrek sintigrafik tetkikler de nükleer tıp tarafından uygulanmaktadır. Bu hastalıkların bazıları daha sık görülse de hastalıkların hepsi çocuk nefrolojisi uzmanları tarafından görülmektedir.

Yazarlar