Genel Sağlık Çocuklarda baş ağrısı

Çocuklarda baş ağrısı

29.03.2016 - 14:41 | Son Güncellenme:

Çocuklarda migren olur mu?

Çocuklarda baş ağrısı

Çocuklarda migren düşünüldüğünden fazladır. Çocukluk çağı migrenin özellikleri farklıdır. Baş ağrısı daha hafif seyreder. Çoğunlukla çocuğun ilgi çekmek istediği ya da derslerden kaçmak için bahane ürettiği düşünülür.

Haberin Devamı

Çocuklarında Migreni Olur!

Çocukluk çağı migren, çoğunlukla dikkat çekmeyen bir tablodur. Erişkinlerde olduğu gibi tek taraflı, şiddetli, zonklayıcı ağrılar olmayabilir. Çocuk başının ağrıdığını söylüyorsa öncelikle bu durum bir sorun olarak kabul edilmelidir.

Migren aurasıpek görülmez.Çocuklar auralarını çoğunlukla anlatmazlar, eğer anlatırlarsa hayal dünyalarından uydurdukları sanılabilir. Çocuklar ağrılarını ve yaşadıklarını tanımlamakta zorluk çekerler. Onları anlamak için annenin dikkatli ve önyargısız olması gerekir. Ayrıca kendi migrenindeki bulguların çocuğunda olmasını beklememelidir.

Çocukluk Çağı Migren Nasıl Anlaşılır?

Migrenli çocukları anlamak için onları iyi gözlemlemek gerekir. Migren atakları genelde bir gün sürer. Migrenli çocuk bir gün nedensiz hastalanır, ertesi gün hiç hastalanmamış gibi hayatına devam ederse migren akla gelebilir. Oyun oynama, televizyon seyretme, bilgisayar gibi en sevdiği şeyleri yapmayı bırakıp odasına çekilir, durgunlaşır, halsizleşir, soluklaşırsa migren olabilir. Ayrıca çocuklarda baş ağrısı olmasa da sadece bulantı, kusma, karın ağrısı migren belirtisi olabilir.

Haberin Devamı

Bu çocuklar genellikle sessiz, sakin, okulda başarılıdır. Bu çocuklar başarılı olmayı ve takdir edilmeyi severler. Araba tutması ve annelerinin migrenli olması çoğunluğunun ortak özelliğidir. Erişkinlerde olduğu gibi kalabalık, ışık, ses, koku gibi yoğun uyaranlar çocuklarda da migreni tetikleyebilir. Fazla aktivite (aşırı bilgisayar oynama, çok koşup terleme, özellikle güneşte çok kalma) migrenlerini başlatabilir. Bazen oyun migreni başlatmaz. “Ne zaman ders çalışmaya başlasa başı ağrıyor” diyen anneleri yanıltabilirler. Temelde olan oyun olunca çocukların her şeyi unutabildiği gerçeğidir.

Anaokulu ve ilkokul döneminde baş ağrıları başlar. 1 yaşında bile migren başlayan çocuklar vardır. Genellikle 12 yaşından sonra artar. Hafta sonları ve yaz tatilinde sıklık azalır ama nadiren tam tersi de olabilir.

Çocukluk Çağı Migren Tedavisi

Hastanın migren başlangıç yaşını öğrenmek önemlidir çünkü migrenin başlangıç dönemi doğru saptanırsa o döneme özgü bozucu alan da tanımlanabilir. Çocuklarda baş ağrısı çok şiddetli olmadığı için sinüzit gibi yanlış tanılar konulması (aynı zamanda sinüziti de olabilir) hekimi yanıltmamalıdır.

Haberin Devamı

Okulöncesi ve ilkokul döneminde çoğunlukla farenjit, anjin, bademcik, boğaz iltihapları -daha önce de yaşanmış olabilir- migrene kaynaklık edebilir.

Çocuklarda migren tedavisinde nöral terapi öncelikli kullanılmalıdır. Yedi yaşından itibaren nöral terapi yapılabilir. Daha küçük çocuklara da nöral terapi yapılmasında sakınca yoktur ama çocuğun tedaviyi anlayıp kendi isteğiyle kabul etmesidaha uygundur. Doğru yaklaşımla çocuklarda çok hızlı olumlu sonuçlar alınabilir.

Nörolog Dr. Emel Gökmen

Yazarlar