Sağlıklı Beslenme D Vitamini İçeren Kuruyemişler Nelerdir?

D Vitamini İçeren Kuruyemişler Nelerdir?

03.11.2021 - 16:09 | Son Güncellenme:

Kuruyemişler ülkemizde çok sık tüketilen besinlerdir. Özellikle içerdiği vitaminler sayesinde pek çok kuruyemişin tüketilmesinde fayda bulunmaktadır. Bu vitaminlerden birisi de D vitaminidir. Peki D vitamini içeren kuruyemişler nelerdir? Sizlere D vitamini içeren besinleri detaylıca derledik.

D Vitamini İçeren Kuruyemişler Nelerdir

D vitamini vücut sağlığı bakımından gerekli ve önemli vitaminlerden birisidir. Özellikle bazı kuruyemişlerde bulunması nedeniyle çok sık araştırılmaktadır. 

Haberin Devamı

 D Vitamini İçeren Kuruyemişler Nelerdir?

 D vitamini kemik sağlığı açısından gerekli vitaminlerden birisidir. Kemikler kalsiyum bileşeninden oluşmaktadır. D vitamini ise en çok güneş ışınları vasıtası ile alınmaktadır. D vitamini her yaşta gerekli bir vitamindir. Sindirim sisteminde kalsiyum emilimini arttıran D vitamini güneş ışınlarının yanı sır bazı kuruyemişlerde de bulunmaktadır. 

 Tıp literatüründe D vitamini kalsifol olarak adlandırılmaktadır. Bu vitamin karaciğerde ve yağ dokularında depolanmakta ve yağda çözülebilmektedir. D2 ve D3 gibi türleri de bulunmaktadır. D vitamini içeren kuruyemişler ise şunlardan oluşmaktadır:

 - Kaju: Kaju sık tüketilen kuruyemiş çeşitlerinden birisidir. Sakızağacıgiller ailesinden olan kaju bir tropikal iklim bitkisidir. D vitamini bakımından da zengin bir kuruyemiştir. Özellikle çiğ kajunun hem vitamin hem de sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

 D vitamini hamilelik döneminde ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları en aza indirmektedir. Kansızlık, bağışıklık sisteminde zayıflama ve kemiklerdeki güçsüzlükleri de önlemektedir. Çiğ kajuda bulunan D vitamini bu nedenle özellikle hamilelik döneminde tüketilmesi önerilmektedir. Kaju içerisinde bulunan flayonollar sayesinde de kanser hücreleri ile savaşmaktadır. 

 - Fındık: Fındık huşgiller ailesi içerisinde yer almaktadır. Fındık çeşitleri farklı türlerde de görülmektedir. Tombul fındık, sivri fındık ve badem fındık gibi çeşitleri bulunmaktadır. Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen fındık içerisinde D vitamini bulunmaktadır. Sahip olduğu D vitamini sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlamaktadır. Ayrıca fındık ciltte oluşan yaraların iyileşmesine de yardımcı olmaktadır.

 D vitamini yönünden zengin olan fındık ayrıca E vitaminine de sahiptir. Bu nedenle yaşlılığı geciktirici bir etkisi bulunmaktadır. Antioksidan etkisi ile vücudu temizlemekte ve kan şekerini düzenleyerek diyabetin ilerlemesini engellemektedir. Fındık içerisinde yer alan B6 vitamini ise bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve pek çok hastalıktan korunmasını sağlamaktadır. 

Yazarlar