Evcil Hayvan Deniz Kaplumbağası Nedir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Deniz Kaplumbağası Nedir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

19.10.2021 - 17:23 | Son Güncellenme:

Deniz kaplumbağası, denizde yaşayan bir canlı türüdür. Son günlerde çok dikkat çeken ve merak edilen bu deniz canlısının günümüzde soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Kaplumbağaya benzer yapısı ile dikkat çeken deniz kaplumbağasının diğer adı ise, caretta carettadır. Deniz kaplumbağası nedir sizler için derledik.

Deniz Kaplumbağası Nedir Kısaca Özellikleri Nelerdir

Deniz kaplumbağaları, sevimli görünümü ve dikkat çeken özellikleri ile ön plana çıkıyor. 

Haberin Devamı

 Deniz Kaplumbağası Nedir? 

 Deniz kaplumbağası, denizde yaşayan ve kaplumbağaya benzeyen görüntüsü ile dikkat çeken bir deniz canlısıdır. Deniz kaplumbağasının diğer ismi ise, caretta caretta olarak bilinir.

 Deniz Kaplumbağasının Kısaca Özellikleri Nelerdir?

 Deniz kaplumbağalarının hepsi oldukça iridir. Genellikle de 1-1,20 m boya ve 100-150 kg ağırlığa sahip olurlar. Yumurtlama mevsiminde ise, karaya çıkarak yumurtalarını kumsalda kendileri açtıkları oyuklara doldurarak üzerini kumla örterler.

 Yumurtanın içinden çıkan yavrular, kumsalda denize doğru yürüyüşe geçer. Bu sırada da genellikle yırtıcı kuşların saldırısına uğradıkları için çok az bir kısmı denize ulaşıp yaşamlarını sürdürebilirler. Deniz kaplumbağasının en bilinen türleri ise, çorba kaplumbağası (Chelonia mydas), kiremitli kaplumbağa (C.imbricata) ve karet kaplumbağası (Caretta caretta) ise, en çok bilinen türleridir.

Haberin Devamı

 Deniz kaplumbağalarının simetrik bir yürüyüşleri bulunur. Aynı zamanda bu canlıların büyük kafaları ve güçlü çeneleri vardır. Yumurtaların çapları ise, 90-130 mm arasındadır. Erkek olanları ise, denizin dışına çıkmaz, dişiler yumurtaları bırakmak için zaman zaman kumsala gider. Erkek ve dişiler üreme döneminde beslenme alanından ayrılarak, yuvalama yerlerine yakın bölgelerde çiftleşirler.

Yazarlar