16.01.2022 - 02:54 | Son Güncellenme:
Dereotu tohumu maydanozgiller familyasına aittir. Dereotu tohumu dereotunun döllenmesi sonucunda yumurtacıklardan oluşmaktadır.
Dereotu Tohumu Nasıl Ekilir?
Sağlığa oldukça yararlı olan dereotu mide ve bağırsak gazlarını önlemesi ile bilinir. Dereotu özellikle emziren annelerin sütünü de arttırmaktadır. Nefesteki kötü kokuyu da yok eden dereotu kusma refleksini azaltması ile bilinir.
Dereotu tohumu ise açık bir şekilde gün ışığı alan yerlerde yetiştirilmelidir. Bahçedeki saksılarda ve ya toprak ekimlerinde dereotu tohumu ekilmeden önce toprak çapalanmalıdır. Toprağın içine de yanmış çiftlik gübresi atılır. Daha sonra ekilecek dereotu tohumları toprağa rastgele bir şekilde serpiştirilir. Tohumlarının atılmasının ardından sulama işlemi yapılır.
Dereotu Tohumu Ne Zaman Ekilir?
Dereotu tohumu genel olarak yaz aylarında ve sonbahar aylarında ekilir. Bazı bölgelerde dereotu ilkbahar aylarında da ekilebilir. Dereotu tohumunun ekilmesi genellikle hava koşullarına bağlıdır. 20 Nisan sonrasında dereotu ekilmesi önerilmektedir.
Kaç Günde Çimlenir?
Sağlığa çok yararlı olan dereotu doğru bir şekilde yetiştirilmelidir. Dereotu çimlenmesi zor olan bitkiler arasında yer alır. Dereotu ekim zamanında fazladan dereotu tohumları serpiştirilmelidir. Bazı tohumlar çimlenirken bazıları ise istenilen verimi vermez. Çimlenme süresi ise yaklaşık 20 gün olarak bilinmektedir.