Sağlık Diffüz Bulging Nedir, Ne Demektir? Posterior (Santral) Ve Posterolateral Diffüz Bulging Nedir?

Diffüz Bulging Nedir, Ne Demektir? Posterior (Santral) Ve Posterolateral Diffüz Bulging Nedir?

09.09.2021 - 13:28 | Son Güncellenme:

Diffüz bulging MRG ya da BT raporunda sık karşılaşabileceğiniz yaygın bir terimdir. Diskte diffüz bulging teşhisi konulduysa disk protrüzyonu olarak da isim verilen bu disklerde şişkinlik durumu çok yaygın görülür. Diffüz bulging nedir, ne demektir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Diffüz Bulging Nedir, Ne Demektir Posterior (Santral) Ve Posterolateral Diffüz Bulging Nedir

Diffüz disk bulging, omurgayı oluşturan kemikler olan omurlar arasında yer alan ve disk ismi verilen darbe emici özellikteki yapılardan birinin genelinde şişme ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Diffüz Bulding Ne Demektir? 

Diffüz bulding, omur kemikleri arasında yer alan “intervertebral disk” ismi verilen yapıların zedelenmesini ifade eder. Bu diskler, kemikler arasında tampon görevi görür. Diskler, omurgaların hareketine izin verir ve şok emici bir özelliğe sahiptir. Bel (lomber), boyun (servikal) ve sırt (torakal) omurga disklerinde de bulging görülebilir.

Posterior (Santral) ve Posterolateral Diffüz Bulging Nedir?

Posterior ya da diğer ismi ile santral diffüz bulging şişkinliğin diskin arka tarafında olmasıdır. Posterolateral diffüz bulging ise, sağa, sola ve geriye doğru olan disk şişkinliğini gösterir. Sağ ya da sol spinal sinir kökü üzerinde geriye ve yana doğru basıya neden olan bir kol ya da bacakta ağrıya yol açabilir.

Haberin Devamı

Bulging Belirtileri Nelerdir?

Bulging, bel ve boyun için çekilen emar (MR) görüntüleme sonuçlarında çok sık rastlanan ve raporlanan bir sorundur. Diskin olması gereken hattan çok hafif bir şekilde taşması bulging oluşması için yeterlidir. Ama bulging genelde herhangi bir şikayete yol açmaz. Bu nedenle MR görüntülemesinde sadece bulging görülmesi durumunda bel ya da boyun ağrılarının kaynağının bulunduğunu söylemek zorlaşır. 

Eğer sinir kökleri disk taşması sonucunda sıkışırsa kol ya da bacakta ağrı, yürüme güçlüğü, uyuşma gibi belirtiler gösterir. Daha ileri evrelerdeki fıtıklar ve protrüzyon daha fazla taşma yaptıkları için şikayete neden olabilirler. Bulging evresinde sinir dokularının durumdan etkilenmesi ve belirti meydana çıkartması daha nadir görülür.

Bulging Tedavisi

Omurga kaslarını güçlendirmek tedaviye destek olmanızı sağlar. Bu sayede diskler daha az strese maruz kalır. Ağrı ve kas spazmı için ilaç tedavisi kısa süre için ancak önerilebilir. Çeşitli fizik tedavi yöntemleri bel ve boyun fıtıklarında uygulanan en yaygın tedavi yöntemleridir. 

Yazarlar