Genel Sağlık Diş eti kanaması için ne yapmalı?

Diş eti kanaması için ne yapmalı?

22.11.2018 - 15:17 | Son Güncellenme:

Çok fazla diş eti kanaması yaygın görülen bir durumdur. Farklı nedenleri olmakla birlikte diş eti kanamasının boyutu da değişmektedir. Diş eti kanamasının nedenlerini ve tedavisini haberimizde derledik.

Diş eti kanaması için ne yapmalı

Diş eti kanaması görüldüğünde mutlaka hekim kontrolünde olunması son derece önemlidir. Basit bir diş eti kanaması olabileceği gibi altında daha büyük hastalıklar da olabilir.

Haberin Devamı

DİŞ ETİ KANAMASI

Sağlıklı diş eti, pembe renkli ve düzgün hatlıdır. Sağlıklı diş eti yemek yerken ve fırçalarken kanamaz.

Diş eti iltihabı belirtisinin başlıcaları; diş eti kanaması, kırmızı-şiş diş eti ve kötü ağız kokusudur.Diş eti çekilmesi alveol kemiğinin erimesi ve desteğini kaybeden dişlerin sallanması periodontal hastalık belirtisidir. Periodontal hastalık ; diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuların iltihabi hastalığıdır. Dişler üzerindeki bakteri plağının diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile uzaklaştırılması sonucu plağın içinde bulunan bakteriler diş etinde irritasyon oluşturur ve gingivitis denen diş eti iltihabının ilk aşaması başlar.

Diş hekimine gidip tedavi olunmadığı taktirde dişleri diş etine bağlayan periodontal lifler yıkıma uğrar ve iltihab derinlere yayılarak alveol kemiğin yıkımına sebebiyet verir. Bu yıkım sonucu dişler sallanmaya başlar ve bu noktaya gelindiğinde kaybolmuş kemiği tedavi ile yerine getirmek mümkün değildir.

Haberin Devamı

Diş taşının diş ve diş etleri üzerinde birikerek diş eti çekilmesine neden olur. Oluşmuş olan diş taşını fırçalayarak uzaklaştırmak mümkün değildir. Diş hekimine gidip mutlaka muayene olunması ve diş taşı temizliğinin ihmal edilmemesi gerekir.

Diş teşı temizliğinin dişlere herhengi bir zararı yoktur. Temizlik sonrası dişler bir hafta kadar hassasiyet gösterebilir ancak geçicidir. Genetik yatkınlık, diabet, hormonal etkenler,hamilelik , menapoz, vitamin eksikliği, stres, sigara kullanımı, bazı ilaçlar ( antideprasan, antiepileptik ) bazı sistemik hastalıklar ( immun sistem hastalıkları, bazı kan hastalıkları ) yaş gibi etkenlerde diş eti hastalıklarının gelişmesine sebep olabilir. Hamilelerde hormonların etkisi ve ilk aylardaki bulantı, kusma nedeniyle ağız hijyeninin bozulması gibi sebepler hamilelik gingivitisi oluşturur. hamilelik öncesi risk taşıyan bireyler diş hekimine muayene olup diş taşı temizliği ve polisaj işlemi yaptırmalıdır, hamilelik süresince oluşabilecek diş eti problemlerini minumuma inmesini sağlamalıdırlar.

Yazarlar