Genel Sağlık Diş taşı nedir?

Diş taşı nedir?

29.03.2018 - 14:58 | Son Güncellenme:

Diş taşı diğer adıyla tartar, sertleşmiş bakteri plağıdır. Diş taşı nedir? Diş taşı neden oluşur? Konu hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabı yazımızda. Diş sağlığını tehdit eden diş taşı ile ilgili detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.

Diş taşı nedir

Diş taşı nedir dediğimizde aklınıza tartar gelmelidir. Diş taşı, günlük diş bakımına yeterince dikkat edilmediği durumlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Dişlerinin yeterince temizlenmediği durumlarda dişlerde bakteri plakları oluşur ve bu plaklar diş taşı olarak adlandırılır. Oldukça sağlıksız bir görünüme neden olan diş taşları, dişlerin hem ön yüzeyinde hem de arka yüzeyinde sarı lekeler olarak görülebilir. Tedavi edilmediği takdirde sosyal ilişkileri olumsuz bir yönde etkileyecektir.

Diş taşı nedir, nasıl oluşur ve çok daha fazlası yazımızın devamında yer alıyor.

Diş taşı nasıl oluşur?

Diş taşı nedir

Diş taşı dişlerin üzerinde, arka kısmında ve protezler üzerinde oluşabilir. Bakteri plakları oluşumuna neden olan diş taşları, dişlerde sarı ve kahverengi farklı boyutlarda lekelere sebep olduğu için kısa süre içinde tedavisi yapılmalıdır. Diş taşı oluşumu mikro bakteriyel besinlerin diş yüzeyi üzerindeki birikmesi ile birlikte ortaya çıkar. Bu besinlerin diş yüzeyinde birikmesinin ana sebebi ise günlük olarak dişlerin fırçalanmaması, diş ipi kullanılmamasıdır. Diş bakımında yapılan ihmaller 14 gün gibi kısa bir süre içinde diş taşına dönüşebilmektedir. Diş taşına dönüşen besinler arasında bol karbonhidratlı ve şekerli ürünler de yer aldığı için dikkat edilmelidir.
Diş taşı oluşumu ilerde daha ciddi diş hastalıklarına yol açacağı için diş doktoru ile görüşmeniz tavsiye edilmektedir. Diş taşı oluşumuna neden olan diğer sebepler aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.

Diş taşı oluşumunun sebepleri nelerdir?

-Düzenli olarak diş bakımı yapılmaması.
-Diş ipinin kullanılmaması
-Karbonhidratlı ve şekelerli yiyeceklerin bol miktarda tüketimi,
-Tükürük yapısı diş taşı oluşumuna neden olur.Diş taşları en çok tükürüğün yoğun olarak biriktiği yerlerde görülür.
-Ağız içinin ve diş arkalarının yeterli düzeyde fırçalanmaması

Diş taşının zararları nelerdir?

Diş taşı nedir

Diş taşı oluşumunun birçok zararı vardır. Ağızda kötü bir kokuya neden olabilen diş taşları ilerde diş iltihaplarına da dönüşebilir. Diş taşlarının diğer zararları arasında şu maddeler yer almaktadır:

-Diş taşı ihtimali diş çürüklerini arttırır.
-Diş taşının fazla olduğu yerlerde dişeti çekilmesi de artar.Dişlerin arasında boşluklar oluşur ve bu bölgeler de büyük bir hızla diş taşı ile kaplanır.
-Diş taşları diş eti iltihaplarına neden olabilir.
-Diş etleri temizlendiği takdirde bile eski görünümüne uzun süre kavuşamaz.
-Diş taşları, dişler arasındaki kemiklerde kayıplar olmasına neden olur.
-Diş taşları dişlerdeki hasarı sakladığı için tedavi sürecinin gecikmesine neden olabilir.
-Diş taşlarının oluşumu ve tedavisi ile birlikte diş aralarında rahatsız edici boşluklar oluşur.

Diş taşları nasıl temizlenir?

Diş taşı tedavisi için yapılacak en doğru işlem bu sorunların oluşmaması için önlem almak olacaktır. Dişlerinizi günde en az 2 kere fırçalayarak, düzenli aralıklar ile diş ipi kullanarak diş taşı oluşumlarını uzun süreli bir biçimde engelleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra senede 2 kere diş doktorunuza muayene olarak da diş sağlığınızın uzun süreli koruyabilirsiniz.

Diş taşları için evde uygulayabileceğiniz 7 doğal tedavi yöntemi:

Diş taşı nedir

-Diş taşı oluşumunu önlemek için günde 2 kere dişlerinizi fırçalayın.
-Haftada iki kere karbonat ile dişlerinizi temizleyerek diş taşı oluşumunu engelleyebilirsiniz. Kullanım için bir çay kaşığı karbonatı az miktarda su ile karıştırabilir, macun kıvamına gelene kadar karıştırıp dişlerinizi bu karışım ile fırçalayabilirsiniz.
-Diş macunu seçiminde yapacağınız tercihler de önemlidir. Florür içeren diş macunları ağız sağlığını korumak için oldukça etkilidir.
-Diş taşları için kullanabileceğiniz diğer bir doğal yöntem de portakal kabuğudur. Portakal kabuğu ile haftalık olarak dişlerinizi ovalayabilirsiniz. Bu işlem oluşan diş taşlarını tedavi edici etkiye sahiptir.
-Bir avuç susamı çiğneyerek diş taşlarından uzun süreli biçimde korunmanız mümkün.
-Evde kullanabileceğiniz yöntemlerden birisi de incirdir. İnciri ağzınızda bir süre çiğneyerek tükürük salgılama miktarını arttırabilir ve bu şekilde diş plakları oluşumunu engelleyebilirsiniz.
-Diş taşı oluşumunu önlemek için önerilen doğal yöntemlerin sonuncusu sert sebze ve meyvelerin tüketimidir.Yemek sonrasında kereviz,elma gibi sert meyveleri tüketerek dişlerinizi güçlendirebilirsinizx.

Yazarlar