Sağlık Distoni (Kasılma Bozuklukları) Nedir? Distoni Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Distoni (Kasılma Bozuklukları) Nedir? Distoni Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

05.03.2021 - 14:07 | Son Güncellenme:

Distoni bir hareket bozkluğudur ve kaslarda istemsiz hareketlere yol açmaktadır. Günümüzde sık görülen distoni hastalığı kişilerin günlük yaşamlarını da olumsuz etkilemektedir. Peki distoni nedir? Distoni belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Sizlere distoni hastalığının belirtiklerini ve tedavi yöntemlerini detaylıca derledik.

Distoni (Kasılma Bozuklukları) Nedir Distoni Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Distoni Parkinson ve Esansiyel tremorlardan sonra en sık karşılaşılan hareket bozukluğudur. Yavaş tekrarlayan hareketler veya anormal duruş ile karakterizedir.

Distoni (Kasılma Bozukluğu) Nedir?

Distoni hareket zorlukları arasında en sık görülen bir hastalıktır. Fakat genellikle toplum tarafından bilinmemektedir. Bu hastalık genellikle yetişkinlik döneminde görülür. Fakat bazı durumlarda çocuklarda da görülmektedir.

Yetişkinlik döneminde başlayan distoni vücudun tek bir bölümünü etkilemektedir. Fakat çocukluk döneminde başlayan distoni hastalığı vücudun pek çok bölümünü etkileyebilir. Vücut içerisinde oluşan istemsiz kasılma ve seğirmeler karakterize olan distoni bazen bükülmelere de neden olabilmektedir. Ayrıca vücut bozulmalarına da sebep olmaktadır.

Distoni Belirtileri Nelerdir?

Distoni hastalığı tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu nedenle belirti vermesi durumunda bir doktora başvurulması gerekir. Hafif olan distoni belirtilerinde boyun tutulması, stres ve psikolojik bozukluklar bulunur. Fakat bu belirtiler ile teşhis konulması zordur. Bozukluğun aralıklı olması da bazen hekimleri yanıltmakta ve başka bir hastalığın varlığını düşündürmektedir.

Distoni hastalığının başlangıç evresinde belirtiler hareketlerden ve işlevlerden sonra çıkmaktadır. Fakat ileriki zamanlarda istirahatte de ortaya çıkabilmektedir. Distoni genel olarak aynı kas grubunu etkiler. Bu nedenle de tekrarlayan hareketlere sebep olmaktadır. Genel olarak yavaş bir şekilde gelişir ve başka semptomlar ile birlikte görülür.

Distoni hastalığının en belirgin belirtileri arasında göz tahrişi, parlağa olan duyarlılık, gözde yanıp sönen ışık görüntüsü, göz kapağının atması ve göz kapağı spazmı bulunmaktadır. B hastalık belirti olarak hafif yüz spazmları, çiğneme zorluğu veya konuşmada değişiklikler de göstermektedir. Yazı yazma sırasında elin kayması ve yürüme sırasında yorgunluk uzuv bölgelerdeki distoniyi göstermektedir.

Distoni Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Distoni hastalığının tam net bir nedeni bulunamamıştır. Sıklıkla kendiliğinden ortaya çıkan bu hastalığının tanısı için hekime başvurulur. Hekim hastayı dinler ve bu anlamda bazı sorular sorar. Bunun yanı sıra eşlik eden farklı klinik problemlerin varlığı da araştırılır. Daha sonra hastaya nörolojik muayene yapılır. Laboratuvar ve radyolojik görüntülemeler istenebilir.

Bunlar sonucunda hastalara distoni tedavisi uygulanmaya başlanır. Distoniye yol açan odak varlığında, odak hastalığın tedavisi uygulanır. Bunun dışında hastaların rahatlaması için bazı ilaçlar da verilebilir. Fakat medical tedaviye yeterince yanıt alınmaz ise periferik veya santral cerrahi tedavi yöntemi tercih edilir.

 

Yazarlar