Genel Sağlık Diyabet körlüğe de yol açıyor

Diyabet körlüğe de yol açıyor

04.06.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Diyabet hastalığı nedeniyle, her yıl yaklaşık 25 bin kişinin görme duyusunu kaybediyor.

Diyabet körlüğe de yol açıyor

Göz hastalıkları uzmanı Doç.Dr. Zeki Büyükyıldız, diyabetin katarakt ve göz tansiyonu gibi hastalıkların dışında, retinadaki kan damarlarının tahrip olmasıyla oluşan "diyabetik retinopati" hastalığına neden olduğunu bildirdi.
     
Özel bir hastanede görev yapan Doç. Dr. Büyükyıldız, diyabet hastalığı nedeniyle, her yıl yaklaşık 25 bin kişinin görme duyusunu kaybettiğini söyledi.
     
İnsanlardaki diyabetin 10-14 yaşları ile 40 yaş üstünde görülen 2 tipi olduğunu anlatan Doç. Dr. Büyükyıldız, "Türkiye’de yüzde 7 civarında diyabet hastası bulunuyor. Bu hastalık, küçük damarlara olumsuz etki yaptığı için özellikle gözün görme tabakası ile böbrek gibi damarın bol bulunduğu dokuları etkiliyor" dedi.
     
Doç. Dr. Büyükyıldız, diyabetin yol açtığı önemli sorunlardan biri olan "diyabetik retinopati" hastalığının özellikle 20-64 yaş aralığında görüldüğünü ve körlük nedeni olabildiğine işaret etti.
     
Diyabet hastalarının yaklaşık yüzde 25’inde "diyabetik retinopati" hastalığıyla karşılaşıldığını, fotokoagülasyon yönteminin uygulanmaya başlaması ile lazer teknolojisindeki gelişmelerle körlüğün önüne geçilebileceğini kaydetti.
      
"Diyabetik retinopati"nin tedavi yöntemleri
     
Doç. Dr. Zeki Büyükyıldız, bu hastalığın başlıca tedavi yönteminin göze lazerle müdahalede bulunulması olduğunu söyledi.
     
Sızıntı yapan damar baloncuklarının lazer yardımıyla kapatıldığını anlatan Doç. Dr. Büyükyıldız, yöntem hakkında şu bilgileri verdi:
     
"Gözün kansız kaldığı için beslenemeyen kısımları lazer ışınlarıyla yok edilir. Lazer yöntemi, ağacın gövdesini yaşatmak için dallarının budanmasına benzer. Bu nedenle, lazerden sonra görme biraz azalabilir.
     
Bu durum bazen hastaların diğer hastaları etkilemelerine ve lazerden kaçınmalarına yol açar. Oysa, lazer tedavisi uygulanmayan diyabetik retinopati hastaları kör olmayı göze almıştır. Söz konusu hastalıkta lazer müdahalesi, görmeyi arttırmaz, mevcut görmeyi korur. Bu nedenle, tedaviye görme gücü azalmadan veya kaybedilmeden başlanmalıdır." "Diyabetik Retinopati" hastalığı, diyabetin, gözün retina kısımdaki kan damarlarını olumsuz etkilemesiyle ortaya çıkıyor.
     
Bu hastalık, yüksek kan şekeri seviyelerine bağlı olarak gözün içindeki damarların zedelenmesi nedeniyle, görme duyusunun azalmasına ya da körlüğe neden olabiliyor.

Yazarlar