Sağlık Diyafram Açıklığı Nedir, Kaç Olmalıdır? Diyafram Açıklığı Ne İşe Yarar?

Diyafram Açıklığı Nedir, Kaç Olmalıdır? Diyafram Açıklığı Ne İşe Yarar?

18.07.2022 - 14:26 | Son Güncellenme:

Diyafram Açıklığı’nın ne olduğu birçok kişi tarafından araştırılan konulardan biridir. Bu bakımdan Diyafram açıklığı nedir ve kaç olmalıdır öğrenebilir buna göre tedbirli olabilirsiniz. Diyafram Açıklığı nedir, kaç olmalıdır? Diyafram Açıklığı ne işe yarar tüm detayları ile sizler için derledik.

Diyafram Açıklığı Nedir, Kaç Olmalıdır Diyafram Açıklığı Ne İşe Yarar

Diyafram açıklığı diğer adı ile iris optik yolda lens üzerinden geçen ışık miktarının kontrol edilmesi için kullanılarak, değişken boyutlu bir açıklıktır. 

Haberin Devamı

Diyafram Açıklığı Nedir, Kaç Olmalıdır?

Diyafram ayarı kısıldıkça aynı mesafe ile yapılan çekimlerde derinlik artar ve diyafram açıklığı arttıkça da derinlik azalır. Diyafram değerinin daralması ile netlik alanı genişler ve bu sayede tek karede daha fazla konu anlatmak da mümkün olur.

Diyafram derinliği için öncelikle derinlik ayarına karar vermek gerekir. Net alan derinliğinin fazla olması için diyaframın f16, f22 ya da f32 gibi büyük değerler olması gerekir. Derinliğin az olması için ise f2, f2.8 gibi küçük diyafram değerlerini kullanmak gerekir.

Diyafram Açıklığı Ne İşe Yarar?

Diyafram Açıklığı fotoğrafta derinliğin ayarlanması için kullanılan bir aralıktır. Derinlik olması ya da olmaması diyafram açıklığı ile ayarlanması mümkün bir durumdur. Net bir fotoğraf istendiğinde diyafram değerini yüksek tutmak, derinlik olan bir fotoğraf istendiğinde ise diyafram değerini düşük tutarak çekim yapmak doğru olur.

 

Yazarlar