Diyetisyen Gamze Altınay

Diyetisyen Gamze Altınay

dyt.gamzealtinay@gmail.com

Tüm Yazıları

Hindistan cevizi yağı neden kilo verdirici olarak kabul edilir?

Hindistan cevizi yağının sağlıklı bir yağ olduğu konusunda hiçbir şüphe olmasa da bu popüler ürünün kilo kaybı için birçok insanın iddia ettiği kadar etkili olup olmadığı halen belirsizdir.

Hindistan cevizi yağı ve mct yağı ilişkisi

Bu yağın kilo vermeye yardımcı olduğu inancı esas olarak açlığı azaltabileceği iddiasına ve ayrıca hindistan cevizi ürünlerinin orta zincirli trigliseritler (MCT’ler) olarak adlandırılan belirli yağlar içerdiği gerçeğine dayanmaktadır. Peki nedir bu MCT?

Haberin Devamı

MCT’ler, zeytinyağı ve fındık yağı gibi yiyeceklerde bulunan uzun zincirli trigliseritlerden (LCT) farklı şekilde metabolize edilmektedir. LCT’lerin aksine, MCT’lerin %95’i hızla ve doğrudan kan dolaşımına katılır ve hemen yakıt olarak kullanılır. MCT’lerin ayrıca yağ olarak depolanma olasılığı LCT’lerden daha düşüktür. MCT’ler hindistan cevizi yağındaki yağın yaklaşık %50’sini oluşturur. Yani hindistan cevizi yağı ve MCT yağı aynı şeyler değildir. Bu nedenle hindistan cevizi yağının MCT yağı ile aynı etkilere sahip olarak tanıtılmaması ve kilo vermeyle ilgili MCT çalışmalarının sonuçlarının hindistan cevizi yağına atfedilmemesi gerekir.

Son yapılan araştırmalarda hindistan cevizi yağı

Araştırmalar hindistan cevizi yağı tüketiminin iltihabı azaltabileceğini kalp koruyucu HDL kolesterol düzeylerini yükseltebileceğini ve insülin duyarlılığını artırabileceğini göstermiştir. Birçok çalışma MCT yağını kilo kaybına bağlasada hindistan cevizi yağının kilo kaybı üzerindeki etkisi üzerine kanıtlara ulaşamamıştır. Çok sayıda insan üzerinde yapılmış çalışma, MCT yağ tüketiminin tokluk duygularını artırabileceğini ve LCT’lerin MCT’lerle değiştirilmesinin etkili bir kilo kaybına yol açabileceğini bulmuştur. Ancak MCT yağı çalışmalarından elde edilen sonuçların hindistan cevizi yağına atfedilmemesi gerektiğini unutmamak lazım.

Tokluk hissi üzerinde etkileri neler?

Çalışmalar hindistan cevizi yağının açlığı önemli ölçüde azaltabileceği ve tokluk seviyelerini artırabileceği iddiasını desteklemektedir. Öğünlere hindistan cevizi yağı gibi yağ açısından zengin yiyeceklerin eklenmesinin mide hacmini artırabileceğini ve düşük yağlı yemeklerden daha fazla tokluk hissine neden olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte diğer çalışmalar tokluk hissinin yağ asidi doygunluk seviyelerinden etkilenmediği sonucuna varmıştır. Bu nedenle diğer yağ türleri yerine hindistan cevizi yağını seçmenin tokluk hissi uyandırmak için daha yararlı olup olmadığı belirsizdir.

Haberin Devamı

Kilo kaybı üzerindeki etkiler

Pek çok insan hindistan cevizi yağı tüketmenin fazla vücut yağını atmanın sağlıklı ve etkili bir yolu olduğuna inanırken, bu teoriyi destekleyen çok az kanıt vardır. Bu yağın kilo kaybını artırma potansiyelini araştıran birkaç çalışma umut verici sonuçlar göstermemiştir. Örneğin 91 yetişkin üzerinde yapılan 4 haftalık bir çalışmada, günde 50 gram hindistan cevizi yağı, tereyağı veya zeytinyağı tüketen gruplar arasında vücut ağırlığında önemli bir fark bulunmamıştır. Bununla birlikte bazı araştırmalar hindistan cevizi yağının göbek yağını azaltabileceğini öne sürmektedir. Obezitesi olan 20 yetişkinde 4 hafta süren bir çalışmada, bu yağdan günlük 2 yemek kaşığı (30 ml) almanın erkek katılımcılarda bel çevresini önemli ölçüde azalttığını gözlemlenmiştir. Benzer şekilde, kemirgenlerde yapılan bazı çalışmalar, hindistan cevizi yağının göbek yağını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, bu alandaki araştırmalar hala sınırlıdır. 32 yetişkin üzerinde yapılan 8 haftalık bir başka çalışmada ise, günde 2 yemek kaşığı (30 ml) hindistancevizi yağı almanın kilo kaybını veya kilo alımını etkilemediğini gösterilmiştir ve bu yağın kilonuz üzerinde en iyi ihtimalle nötr bir etkiye sahip olabileceğini düşünmüşlerdir. Yani etkilememektedir.

Haberin Devamı

Sözün özü maalesef hindistan cevizi yağını şuan için kahvenize katmak yalnızca size ekstra bir kalori sağlamaktadır. Yani aslında kalori alımınızı arttırıyor ve kilo almanızı kolaylaştırabiliyor. Normalde sade bir Türk kahvesinin kalorisi bulunmazken hindistan cevizi yağıyla yapılan bir kahve kalorili oluyor. Bu nedenle beslenmenizdeki zeytinyağını ara sıra hindistan cevizi yağı ile değiştirmek kalbinize, vücudunuzun savunma sistemine ve göbek çevresi yağlarınıza olumlu etki yapsa da henüz bilimsel anlamda kanıtlar yetersizdir. Bununla birlikte kilo kaybını artırmasa da dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilebilen ve başka birçok amaç için kullanılabilen sağlıklı bir yağdır. Yine de tüm yağlar gibi hindistan cevizi yağının da yüksek kalorili olduğuna dikkat etmek önemlidir. Genel olarak, fazla kiloları düşürmek için tek bileşenlere güvenmek yerine bütün besleyici yoğun gıdalar tüketerek ve porsiyon kontrolü uygulayarak diyetinizin genel kalitesine konsantre olmak daha faydalıdır.