Diyetisyen Gamze Altınay

Diyetisyen Gamze Altınay

dyt.gamzealtinay@gmail.com

Tüm Yazıları

Çikolata yiyerek kilo vereceğinizi söylesem ne derdiniz? Çoğumuzun ortak noktası olan çikolata fındıklı, fıstıklı, sütlü, bitter gibi birçok seçeneğe sahip. En sağlıklı seçenek olan bitter çikolata lezzetli olduğu kadar sağlıklı da. Magnezyum açısından zengin olan bitter çikolata 28 gramlık bir porsiyonunda 64 mg magnezyum içerir. Aynı zamanda bitter çikolata demir, bakır ve manganez bakımından zengindir ve sağlıklı bağırsak bakterilerinizi besleyen prebiyotik lif içerir. Ayrıca içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kalp sağlığı için oldukça faydalıdır.

Haberin Devamı

Özellikle regl döneminde sıklıkla görülen tatlı istekleri çoğu kadının problemi. Aslında bu durumun bilimsel bir nedeni var. Vücut, kan kaybıyla birlikte düşen magnezyum seviyesini dengelemek adına magnezyumun en iyi kaynaklarından olan çikolataya yönelmek ister. Hormonal değişimlerin de eklenmesi sonucunda aşırı tatlı isteği ortaya çıkar. Bu dönemlerde veya canımız çok istediğinde çikolata tüketebiliriz. Ama bir şartla: en az %70 kakao içeren bitter çikolata seçeceğiz ve porsiyon kontrolüne dikkat edeceğiz.

Çikolatanın faydalarından yararlanmak isteyenlere ödül gibi bir detoks hazırladım. Özellikle regl dönemlerinde bu programı 2 gün boyunca gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz.

Çikolata Detoksu

Kahvaltı:

Çikolata Kürü

1 su bardağı yarım yağlı süt

2 yemek kaşığı chia tohumu

1 tatlı kaşığı kakao

1/2 adet muz

Tüm malzemeleri blenderize edip, 1 saat bekletip içebilirsiniz, Afiyet olsun

 

Öğlen:

1 kase yoğurt

1 porsiyon meyve

8 badem veya fındık

Ara:

1 fincan filtre kahve, 2 küçük kare %80 bitter çikolata

Akşam:

Tatlı Kürü

2 yemek kaşığı yulaf

1 su bardağı süt

2 yemek kaşığı nar

1 yemek kaşığı kakao

Tüm malzemeleri blender’da karıştırıp tüketebilirsiniz.