Sonbahar beslenmesi

Artık yavaş yavaş yazı uğurlayıp, denizli-güneşli tatillerimizi geride bırakırken, bu durum beslenmemize dikkat etmeyeceğiz, ne bulursak yiyip kış boyu göbek büyüteceğiz anlamına gelmiyor.

Sonbahar, kışa doğru giden bir geçiş mevsimi olduğuna göre, aynı zamanda kış için bol bol bağışıklık güçlendirme ve vitamin-mineral depolama zamanı!

Nasıl ki bu dönemde, kışın tüketmek için sebzeler hazırlanıp konserve yapılıyor veya paketlenip derin dondurucuda depolanıyor, vücudumuz için de benzer bir kış hazırlığı yapmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

Evet, vücudu kışa hazırlama mevsimi sonbahardayız.

Sarı-turuncu rengin mevsimi sonbahar...

Hem yazdan, hem kıştan bir parça barındıran mevsim sonbahar…

Yan yana tezgâhlarda hem yeşil fasulye, hem de ıspanağı bulabileceğimiz mevsim sonbahar...

Karpuz ve portakalı aynı anda yiyebileceğimiz mevsim sonbahar... Birinin sonu, diğerinin başı…

Antioksidanlarla dolu koyu renkli meyveler olan anjelik ve mürdüm erikleri, kırmızı-siyah üzümler, böğürtlen, kızılcık ve yeni yeni çıkmaya başlayan C vitamini deposu mandalinaların-greyfurtların mevsimi sonbahar. Yiyin, yedirin! Kanser-savan, kötü kolesterolü kovan, kalp-damar hastalığı riskini düşüren antioksidan maddelerinizi depolayın. Bağışıklıkta başrolde oynayan, depolanmayan ve günlük alınması gereken bir vitamin olan C vitamini eksiklerini önleyin.

Bitmekte olan domates, yeni çıkmakta olan havuç ve bal kabağı ile A vitamininizi depolayın. Domates kırmızısının maddesi olan likopen ile akciğer, prostat ve rahim kanserlerinden korunun. Havuç turuncusunun maddesi olan karoten ile gözlerinizin sağlığına sağlık katın.

Ya da bir C vitamini rekortmeni olan kuşburnunun çayını demlemeyip, soğumaya başlayan akşamlarda hem içinizi ısıtın, hem likopen hem C vitamini alın mesela…

Özlediğiniz taze ıspanak, pırasa, kereviz, turp, kırmızı pancar, kırmızı ve beyaz lahanayı yeniden sofralarınıza koymaya başlayın. Bunların içindeki fitokimyasallarla ve C vitaminiyle vücudunuzu toksinlerden arındırın, kanserden koruyun.

Aynı zamanda, tüm bu sebze meyvelerdeki liflerle, mide-bağırsak sisteminizin çalışmasına yardım edin, kolesterolünüzün yükselmesine engel olun, kalp-damar hastalıklarından korunun.

Haberin Devamı

Sonbahar, balıklardan palamut, lüfer, istavrit, sardalye ve mevsim sonlarına doğru da hamsinin zamanı, doya doya yiyin yedirin! Omega 3 ve vitamin B6 ile vitamin B12’nizi depolayın, beyin ve özellikle de hafıza fonksiyonlarınızı artırın. Fosfor ile kas, kemik, sinir hücrelerinizin korunmasına ve böbrek fonksiyonlarınıza yardımcı olun.

Yağlı tohumlardan taze fındık, yer fıstığı ve cevizin zamanı, düzenli olarak yiyin yedirin! Faydalı bitkisel yağ asitleri omega 3, omega 6, omega 9 depolayın. Kolesterolü ve kalp damar hastalığı risklerini azaltsın, beyninizin gücüne güç katsınlar. E vitamini depolayın, hem cinsel sağlığınızı korusun, hem de bırakın hücrelerinize zarar veren oksidan maddelerle savaşsın.

Bu arada et, tavuk, balık, mantardan proteininizi ve kuru baklagillerden protein ve posanızı, süt ürünlerinden protein ve kalsiyumunuzu almayı da unutmayın!

Haberin Devamı

Yo yo hayır durun! Bunları yapmayın…

Uzamaya başlayan akşamlarda, televizyon karşısında uyuklarken, paket paket abur cubur yiyeceğe vermeyin kendinizi…

Üşüyen bedeninizi, şerbetli tatlılarla ve yoğun kremalı pastalarla ısıtmaya çalışmayın.

Su içmekten vazgeçip, “soğukta hiç susamıyorum ki ama” demeye başlamayın.

Haftanın 7 günü eve tıkılıp ev-iş arası mekik dokuyarak, hareketsizlik şampiyonasına hazırlanmayın.

Yoksa birkaç ay sonra çok pişman olacaksınız. Çünkü pantolonlarınız kapanmamaya, montunuzun içinde bile saklayamadığınız bir göbek başını alıp gitmeye başlayacak. Barsaklarınız adeta çalışmayı unutup, mideniz her sabah yanmaya başlayacak. Vücut yağlarınız arttıkça artacak, kaslarınız size veda etmeye başlayacak. Psikolojiniz bozulacak, hafızanız zayıflayacak, baş ağrılarınız artacak, iş verimliliğiniz düşecek. Dolayısıyla da hayat kaliteniz maalesef büyük ölçüde azalacak.

Unutmayın! Sağlıklı beslenme sezonluk bir şey değildir.

Dikkat edin, yaz bitti diye sağlıklı beslenme çizgisinden çıkmayın. Yaza başlarken kilo verenler, özellikle de siz! O kiloları sadece bikini üzerinizde güzel dursun diye vermediniz. Her yıl aynı döngüye girerek metabolizmanızı hırpalamayın. Baktınız ki kilonuzu ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı koruyamamaya başladınız, ihmal etmeyin, mutlaka bir uzmandan destek alın.

Mutluluk ve sağlık dolu bir sonbahar geçirmeniz dileğiyle…

- Dyt. Melda DEMİRÖZ ELMAS

Web: http://www.diyetisyenmelda.com/

Facebook: https://www.facebook.com/dyt.melda

Instagram: https://instagram.com/diyetisyenmelda/