Sağlık Doğru Emzirme Teknikleri Nelerdir? Emzirme İçin En Doğru Pozisyon Hangisidir?

Doğru Emzirme Teknikleri Nelerdir? Emzirme İçin En Doğru Pozisyon Hangisidir?

30.03.2021 - 17:42 | Son Güncellenme:

Bebekler için en iyi besin şüphesiz anne sütüdür. Fakat yeni doğan bebeklerde doğru emzirme teknikleri çok önemlidir. Aksi taktirde bebeklerde meme reddi durumu oluşabilmektedir. Peki doğru emzirme teknikleri nelerdir? Emzirme için en doğru pozisyon hangisidir? Sizlere doğru emzirme yöntemlerinin neler olduğun detaylıca derledik.

Doğru Emzirme Teknikleri Nelerdir Emzirme İçin En Doğru Pozisyon Hangisidir


Yeni doğan bebeklerde doğru emzirme tekniklerini öğrenmek ve bunları doğru bir şekilde uygulamak çok önemlidir. Bu anlamda anne adaylarının bilmesi gereken bazı emzirme teknikleri bulunmaktadır.

Doğru Emzirme Teknikleri Nelerdir?

Yeni doğan bebeklerde bazı refleksler bulunmaktadır. Bu refleksler doğru emzirme teknikleri açısından çok önemlidir. Refleksler arama, emme ve yutma olmak üzere iç çeşittir. Arama refleksinde bebekler yanaklarına, çenelerine veya dudaklarına herhangi bir şey dokunduğu zaman başlarını çevirerek ağızlarını açmalarıdır. Bu şekilde dillerini aşağıya doğru çekerler ve meme ararlar. Arama refleksi gebeliğin 32. ayından itibaren aktif hale gelir. Emme refleksinde ise bebeklerin damaklarına bir şey değdiği zaman emmeye başlamalarıdır. Bundan sonra bebeğin ağzı süt ile dolar ise yutmaya başlar.

Emzirme sürecinde annelerin bu konuda desteklenmesi ve bilgi alması çok önemlidir. Bebeğe nasıl bir pozisyon verileceği ve memeyi nasıl tutturacağını göstermek oldukça önemlidir. Bebeğin yüzü ve vücudu emzirme sırasında anneye dönük olmalıdır. Bebeğin başı ise dirseğe yerleştirilmeli ve kol ile vücudu desteklenmelidir. Memeyi C harfi şeklinde kavrayarak baş parmak ile memenin üstü desteklenmeli me memenin ucu bebeğin ağzına elverişli bir şekilde verilmelidir. Bebek ağzını açtığı anda meme bebeğin ağzına yerleştirmek yeterli olacaktır.

Emzirme İçin En Doğru Pozisyon Hangisidir?

Emzirme pozisyonları birkaç farklı şekilde bulunmaktadır. Bu pozisyonlar şunlardır:

- Beşik Tutuşu: Burada anne rahat bir şekilde oturur ve bebeğini kucaklar ve bebeğin yüzü ve gövdesi anneye dönük olmalıdır. Bebeğin başı annenin dirseğinde, annenin kolu ise ise bebeğin gövdesinde olmalıdır.

- Koltuk Altı Tutuşu: Annenin dirseğini ve bebeğin bacakları desteklemek için annenin tan kısmında yastık konulur. Bebek ise yastık üzerinde başı annenin avucunun içerisinde, bacakları koltuk altında uzanacak şekilde yatırılır.

- Çapraz Bebek Tutuşu: Anne rahat bir pozisyonda bebeğini kucağına alarak emzirdiği memenin ters kısmındaki kolu ile bebeği kucaklamaktadır. Bu yöntem genellikle bebeğin yakalama problemlerinde veya erken doğumlarda tercih edilir.

 

Yazarlar