Salon Doğru perde nasıl seçilir?

Doğru perde nasıl seçilir?

08.02.2019 - 11:44 | Son Güncellenme:

Ev dekorasyonunun önemli parçalarından biri olan perdeyi satın alırken dikkat etmeniz gereken birçok unsur bulunuyor. Mekanın havasını değiştiren ve renk katan perdeleri nasıl seçmeniz gerektiğini açıkladık. İşte perde seçerken dikkat etmeniz gerekenler...

Doğru perde nasıl seçilir

Ev dekorasyonunuzun tamamlayıcı ve en önemli parçalarından biri olan perde, dekorasyon açısından büyük önem taşıyor. Bu bakımdan perde seçerken ve satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor. Perde satın alırken, dışardan görünmesini ya da zifiri karanlık olması için astarlı perdeye ihtiyacınız var demektir. Işık geçirgenliği sizin için sorun değilse ya da perdenizi sadece dekoratif amaçlı kullanıyorsanız, astarsız çeşitler de işinize yarayacaktır.

Haberin Devamı

Günümüzde astarlı perdelerin pahalı olması birçok kişi tarafından tercih edilmez. Ancak uzun ve astarlı perdeler, güneşin zararlı ışınlarının evinize girmesini engelleyebiir. Perde ağırlığı kullandığınız zaman, çekme ve buruşma olmayacağından, perdeleriniz daha şık durur. En üst düzeyde dayanıklılık, ışık geçirgenliğini ve yalıtımı azaltmak için; astar ve perdenin üst yüzeyi arasına pazen bir kumaş geçirerek tela oluşturabilirsiniz Bu yöntem ucuz olmamasına rağmen çok tercih edilir. Peki, doğru perde seçimi nasıl olmalıdır?

-Kumaşın dokusuna dikkat edin

Modern ve resmi mekan için...

Daha modern ve resmi bir dekorasyon istiyorsanız, ipek ya da kadife kumaşlar tercih edebilirsiniz. Bu tarz kumaşların temizliği ise kuru temizlemeden geçiyor. Bu alanlarda kullanılabilecek daha pratik ve uygun çeşitler ise, suni ipekten üretilmiş kumaşlar veya pamuk saten kumaşlardır.

Haberin Devamı

Rahat bir mekan için...

Rahat ve daha gündelik bir mekan için ise yine kuru temizleme gerektiren dalgalı ketenler ve buruşuk kadifeler tercih edilebilir. Pamuk ve pamuk karışımı her türlü dekorasyon için işe yararken, yün ve yün karışımı perdeler ise, her sezon canlı, temiz hissi uyandırır.

-Renk uyumuna dikkat edin

Evinizin dekorasyonunda kullandığınız aksesuarlar, mobilyalar ve duvar boyası perdeleriniz ile uyumlu olmasına dikkat edin. Bu noktada perdenizi duvar rengine yakın bir tonda seçin. Bunun dışında perdenizin odada fazla göze çarpamamsına, baskın renklerde olmamasına özen gösterin.

-Baskılar ve desenler

Perde satın alırken bir diğer dikkat etmeniz gereken unsur ise baskılar ve desenlerdir. Eğer mobilyalarınız ya da yatak takımınız desenliyse, perde de rustik kullanmanız daha uygun olacaktır. Eğer tam tersi düz veya koyu renkler odaya hakimse, perdelerinizi desenli tercih etmelisiniz. Hemen göze çarpmayan, fakat enerjisi yüksek perdeler tercih etmek için, küçük veya şal desenlerini kullanın. Büyük desenli baskılar daha iddialı ve cesur göründüğünden, oda ile daha uygun, gösterişli ve dikkat çekici bir kombin oluşturabilirler.

Yazarlar