Yaşam ‘Doktor Frankenstein’ yakalandı

‘Doktor Frankenstein’ yakalandı

12.01.2011 - 02:34 | Son Güncellenme:

Interpol tarafından yasadışı şekilde organ nakli yaptığı iddiasıyla aranan, “Doktor Frankenstein” lakaplı Dr. Yusuf Erçin Sönmez, İstanbul Kartal’da gözaltına alındı

‘Doktor Frankenstein’ yakalandı

Yasadışı şekilde organ nakli yaptığı iddiasıyla Interpol tarafından aranan ve “örgütlü organ ticareti” soruşturmasında hakkında yakalama kararı çıkarılan “Doktor Frankenstein” lakaplı Dr. Yusuf Erçin Sönmez dün Kartal’da yakalandı.
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaptığı teknik takibin ardından dün akşam saatlerinde Kartal’da tespit ettiği bir adrese operasyon düzenledi. Baskında, Interpol tarafından aranan ve “örgütlü organ ticareti” soruşturmasında hakkında yakalama kararı çıkarılan, Dr. Yusuf Erçin Sönmez gözaltına alındı. Sönmez hakkında Azerbeycan ve Kosova’da yasadışı şekilde organ nakli yaptığı iddiasıyla Interpol tarafından arama kararı olduğu belirtildi. Sönmez, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Erçin’in, bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Azerbaycan’da da adı çıkmıştı
Yusuf Erçin Sönmez, 1997’de Uğur Dündar’ın Arena programıyla teşhir edildi. Erçin, 2000’e kadar yaşadışı olarak böbrek nakli yaptığı gerekçesiyle üç kez suçüstü yapılarak gözaltına alındı. Uluslararası camiadaki adı, “Yakup” olan Sönmez, adı Arena’da duyulduktan tam 7 yıl sonra yargı önüne çıktı. 1 yıl 10 gün hapis cezası aldı. Yargıtay, Nisan 2005’te Sönmez’in “organ mafyası lideri” olduğu kararını onadı. Ancak aynı yıl çıkan yeni TCK’da 2 yıldan az hapis cezalarının ertelenmesi hükmü vardı. Sönmez bir kez daha kurtuldu. 2008’in sonlarında Kosova’daki bir organ kaçakçılığı olayına adı karışan Sönmez, gıyabında 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Son olarak 2010’un Ağustos ayında Azerbaycan’daki bir organ kaçakçılığı olayında ortaya çıkınca Kosova makamları Azerbaycan’da olduğu tespit edilen Sönmez’in yakalanarak kendilerine teslim edilmesi için Interpol’e başvurdu.

100 bin dolara nakil
Kasım 2010’da AB’nin Kosova Polis ve Adalet Misyonu’nda (EULEX) görevli uluslararası savcı Jonathan Ratel, aralarında Yusuf Erçin Sönmez’in de olduğu 7 kişi hakkında, yasadışı nakil yaptıkları gerekçesiyle iddianame hazırladı. Ratel, Piriştine mahkemesine, aralarında Kosova Sağlık Bakanlığı’nın eski bir üst düzey yetkilisinin de olduğu kişilerin, Moldova, Kazakistan, Rusya ve Türkiye’den yoksul insanların organlarını satmaya ikna ettikleri söyledi.
İnsanlarla 20 bin dolara anlaşan organ mafyası, iddiaya göre Kanada, Almanya, Polonya ve İsrail’de 100 ile 137 bin dolar karşılığında nakil yapıyordu. 46 sayfalık raporda 2008’de 20’ye yakın insanı organlarını satmaya ikna eden çetenin üyeleri arasında Kosova Sağlık Bakanı ile İsrailli doktor Zaki Shapira ve Türk doktor Kenan Demirkol’un da adı geçiyor. Sönmez’in de Priştine’de bir kliniği olduğu, çetenin “organ sorumlusu” Lütfi Dervishi’nin denetiminde çalıştığı bildirilmişti.

Haberin Devamı

Başbakan Taçi de suçlandı
Avrupa Konseyi’nin açtığı soruşturma kapsamında hazırlanan raporda Kosova’da Aralık ayı başında yapılan genel seçimleri kazanan Başbakan Haşim Taçi’nin Sırp tutukluları böbrekleri için öldürten organ mafyasının başı olduğu iddia edilmişti. Bu iddia, Avrupa Konseyi Organize Suçlarla Mücadele Birimi’nin hazırladığı raporda da dile getirilmişti. İddiaya göre Taçi, Sırp tutukluları böbrekleri için öldüren bir şebekenin başıydı. “Patron” denilen Taçi’nin silah kaçakçılığı yaptığı da öne sürülmüştü.

Yazarlar