Sağlık Dudak Morarması Neden Olur, Nasıl Geçer? Dudak Morarmasını Önleme Yolları Nelerdir?

Dudak Morarması Neden Olur, Nasıl Geçer? Dudak Morarmasını Önleme Yolları Nelerdir?

04.03.2021 - 20:31 | Son Güncellenme:

Bazı hastalıklar vücutta meydana gelen herhangi bir olumsuzluğun göstergesi olarak farklı bölgelerde kendini belli eden sonuçlar doğurur. Bu göstergelerden biri de dudak morarmasıdır. Başlı başına bir hastalık olmayan dudak morarmasının altında farklı bir hastalık yatıyor olabilir. Bu duruma bağlı olarak morarmanın bir günden fazla sürdüğü durumlar mutlaka ciddiye alınmalı ve ilgili hekime başvurulmalıdır. Dudak morarması neden olur, nasıl geçer? Dudak morarmasını önleme yolları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dudak Morarması Neden Olur, Nasıl Geçer Dudak Morarmasını Önleme Yolları Nelerdir

Dudak morarması veya dudağın kararması olarak bilinen şikayet genellikle dahiliye (iç hastalıkları) alanını ilgilendiren bir problemdir. Bu duruma neden olduğunun tespitine yönelik yapılan inceleme sonrasında hastaya uygun bir tedavi planlaması yapılır ve problemin giderilmesi amaçlanır.

Dudak Morarması Neden Olur?

Dudak, yapısı gereği pembesi kırmızı bir renge ve yumuşak bir dokuya sahiptir. Çoğunlukla beslenme düzenine bağlı olarak dudağın kırmızı veya daha soluk bir hal alması sık rastlanan durumlardan biridir. Ancak bazı durumlarda dudaklarda morarmalar oluşabilir. Bu durumlar sırasıyla ele alınabilir;

Haberin Devamı

● Anemi hastalığı veya vücudun demir ihtiyacı,
● Alkol, kahve veya çay tüketiminin artması,
● Aşırı sigara tüketimi,
● Yüksek derecelerde güneş ışığına maruz kalmış olmak,
● Siyanoz (diğer adıyla kanın oksijensiz kalması)
● İklim değişikliği,
● Akciğer ve kanla ilgili bazı hastalıkları,
● Yanlış kullanılan kozmetik ürünleri,
● Dengesiz beslenme,
● Vitamin ve mineral oranında azlık veya çokluk gibi etmenler dudağın morarmasına neden olur.

Dudak Morarması Nasıl Geçer?

Dudak morarmasında öncelikli olarak göz önüne alınması gereken etmen süreçtir. Eğer morluk bir günden fazla sürüyorsa ilgili hekim muayenesinden geçilmelidir. İlaç desteği bu konuda etkili olacak bir yöntemdir.

Bazı hastalar bitkisel tedaviyle dudak morarmasını ortadan kaldırabilmektedir. Yeni sıkılmış limon suyuna katılan bal karışımının bir süre dolapta bekletildikten sonra günde 3-4 kez dudağa sürülmesi morarmalarda etkili olmaktadır. Benzer şekilde gliserinin de dudak morarmasında etkili olduğu bilinmektedir. Dudağın nemli tutulması morarma ihtimalini azaltacak bir etkendir.

Dudak Morarması Önleme Yolları Nelerdir?

Dudak morarmasını önlemek için dudakların doğru biçimde korunması gerekir. Isı, ışık ve hava gibi etmenlere karşı dışarı çıkarken koruma içerikli balm kullanımı etkili olacaktır. Dengesiz beslenme yerine vücudun ihtiyaç duyacağı vitamin ve mineral yönünde zengin gıdaların tüketimi dudak morarmaları için tavsiye edilir.

Sigara ve alkol kullanımının ortadan kaldırılması, aşırı çay ve kahve tüketmemek, su tüketimini arttırmak da bu süreçte ilgili şikayetin azalmasını sağlamaktadır. Bu sayede dudak morarmalarının önüne kolaylıkla geçilebilmektedir.

 

 

Yazarlar