Sağlık El Mantarı Nedir? El Mantarının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

El Mantarı Nedir? El Mantarının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

05.05.2021 - 16:41 | Son Güncellenme:

El mantarı; genel olarak nemli bölgelerde ortaya çıkan bir mantar çeşididir. Bu yüzden de sık sık ellerini yıkayan ya da elleri çok sık terleyen bireylerde görülme ihtimali oldukça yüksektir. El mantarlarının yayılmasının en mühim etmeni başka yerlerde oluşan mantarın ellere yayılması olarak belirtilebilir. Peki el mantarı nedir? El mantarının belirtileri nelerdir, nasıl geçer? İşte, tüm detaylar.

El Mantarı Nedir El Mantarının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer

El mantarları; genel şekilde devamlı olarak elleri terleyen ya da elleri ıslak olan bireylerde görülmektedir. Bunun sebebi; mantarların nemli olan bölgeleri sevmesi ve orada barınması olarak belirtilebilir. Ellerde mantarın oluşmasını anlamak, kolaydır. Ellerde mantar, öncelikle tırnaklarda başlar Tırnağın tabakasının kalın hale gelmesi mantarın belirtileri içerisindedir. Tırnak etrafında ve dibinde kaşıntıyla beraber şişlikler de oluşur. El mantarlarındaki en belirgin semptom, kaşıntıdır. Bu tür durumlarda ise elde dökülmeler, cilt kuruması yaşanabilir. 

Haberin Devamı

 

 El Mantarı Nedir?

 Mantar isimli mikroskobik canlının; el derisi üzerinde ya da tırnak yatağında oluşturduğu enfeksiyona el mantarı adlı verebilir. Bu tür mantarlar; hava almayan ve nemli olan yerlerde yaşamaktadır. Bu yüzden bu rahatsızlık genel olarak elleri çok fazla terleyen, sık sık el yıkayan, devamlı şekilde eldiven kullanan bireylerde görülmektedir. Tek taraflı şekilde rastlanan ve sağ elde görülen mantarlar, bulaşıcı olup çok rahatsız edicidir. Mantarlar; insan vücuduna girdikten sonra kendine yaşam alanı yaratarak, beslenmeye başlarlar. 

 

 El Mantarının Belirtileri Nelerdir?

 El mantarının belirtileri aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

 - Kabuklu ve pullu döküntülerin oluşması,

 - Kaşıntı,

 - Elde kızarma,

Haberin Devamı

 - Tırnakların dibinde şişme,

 - Deride kalınlaşma,

 - Ellerin iltihap kapması,

 - Tırnaklarda kırılma,

 - Tırnakta kalınlaşma,

 - Tırnakta sararma olarak sıralanabilir. 

 

 El Mantarı Nasıl Geçer?

 El mantarının geçmesi için 12 adet zakkum yaprağını, bir litre suyla 10 dakika boyunca kaynatmak gerekir. Daha sonra ellerin mantarlı yerlerine uygulanmalıdır. Mantar problemi geçene dek uygulanmalıdır. Bunun dışında bir avuç kadar kurutulmuş ısırgan otunun kaynatılması ve soğutulması gerekir. Daha sonra mantarın üzerine uygulamak yeterli olacaktır. Bunlar uygulanmadan önce; alanında uzman bir hekime danışmak gerekir. 

 El mantarının elde görülen başka pek çok rahatsızlıkla karışmasından ötürü deneyimli bir doktor açısından teşhisi konulması ve tedavi edilmesi gereken rahatsızlıkların içerisindedir. Hasta bireyler genel olarak; kızarma, kaşıntı, dökülme ve tırnaklarda farklılık gibi sebeplerde Dermatoloji uzmanlarına başvurur. Doktor, ayrıntılı inceleme yaparak teşhisi koyar ve tedaviyi uygular. Genellikle tedavi için topikal mantar ilaçları verilir. Dirençli el mantarlarında, sistemik mantar ilaçları kullanılır. 

Yazarlar