Sağlık El ve Parmak Kırığı Nasıl Anlaşılır? Parmak Kırıkları Kaç Günde İyileşir, Nasıl Tedavi Edilir?

El ve Parmak Kırığı Nasıl Anlaşılır? Parmak Kırıkları Kaç Günde İyileşir, Nasıl Tedavi Edilir?

03.04.2021 - 16:45 | Son Güncellenme:

Parmağınız kırılmış olabilir ama bunu bilmiyorsunuz! Çünkü kırık parmak acı verse dahi hala hareket edebiliyor. Kırık bir parmağın semptomları ve parmak yaralanmasından sonra ne yapmanız gerektiği hakkında tüm bilgileri derledik.

El ve Parmak Kırığı Nasıl Anlaşılır Parmak Kırıkları Kaç Günde İyileşir, Nasıl Tedavi Edilir

 Kırık bir parmağın en belirgin semptomu, yaralanmadan sonra ani ağrıdır. Bazı kırıklar diğerlerinden daha ağrılı olabileceğinden, hepsi kırık stabilitesine bağlıdır.

Haberin Devamı

 El ve Parmak Kırığı Nasıl Anlaşılır?

 Ellerimizi neredeyse her şey için kullanırız. Bu nedenle kazalar söz konusu olduğunda da en riskli bölgemiz ellerimizdir. Yaşanan pek çok kaza el kırılmalarına sebebiyet verebilir. Çoğunlukla el kırıkları; düşme, ezilme tipi yaralanmalar, bükülme yaralanmaları ya da ele gelen diğer darbelerle ilgilidir. Birçok yaralanma, düşüşünüzü engellemek için ellerinizi uzatmaktan kaynaklanır. Bu parmaklar, el ve bilekte kırılmaya neden olabilir. Düşmenin neden olduğu yaygın bir kırık, skafoid kırılmadır.

 El kırıklarının belirtilerini ve semptomlarını anlamak, tıbbi yardım gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olur. Bununla birlikte, elinizin kırılıp kırılmadığını anlamanın tek kesin yolu röntgendir. El kırıklarının en yaygın semptomlarından bazıları;

Haberin Devamı

Ağrı ve hassasiyet,

Şişme,

Kavrama veya hareket etme sırasında daha da kötüleşen ağrı,

Parmaklarda uyuşma,

Parmakları hareket ettirememe,

Morarma,

Deformiteler olarak sıralanır.

Parmak Kırıkları Kaç Günde İyileşir, Nasıl Tedavi Edilir?

 Kırık parmakların tedavisi hangi kemiğin yaralandığına ve ne tür bir kırıkla uğraştığınıza bağlıdır. Ortopedi cerrahı, kırık parmağınızın ne kadar stabil olduğunu belirleyecektir. El cerrahisinden iyileşme genellikle birkaç hafta alçı takmayı gerektirir. Ek ameliyatlar gerekli olabilir. Tabi bu her zaman gerekli görülmeye de bilir. Elinizdeki kemikleri hareketsiz tutmak için parmak uçlarından ön kola veya dirseğe kadar altı haftaya kadar tam alçı takmak genel bir prosedürdür.

 Bir yaralanmadan sonra, şişlik ve ağrı hala parmaklarınızın kullanımını kısıtlıyorsa veya parmaklarınız uyuşuyorsa mutlaka doktora gitmelisiniz. Bazı kırıklar hafif olabilir ve ağrı katlanılabilir olabilir. Fakat parmağınızın kırılmış olabileceğinden şüpheleniyorsanız, parmağın yanına bir kalem veya dondurma çubuğu yerleştirip ardından çubuğun ve parmağın etrafına ip ya da bez yardımı ile sararak ilk müdahaleyi yaptıktan sonra hemen doktora gitmelisiniz.

Yazarlar