05.03.2021 - 15:59 | Son Güncellenme:
Kalp hastalıkları son yıllarda pek çok kişide görülen rahatsızlıklardan birisidir. Kalp rahatsızlığının teşhisi için ise EKG cihazları kullanılmaktadır.
Elektrokardiyografi (EKG) Nedir?
Elektrokardiyografi cihazı bazı hastalıkların tanısının konması için kullanılmaktadır. Genellikle bu hastalıklar kalp hastalıklarıdır. Kalp hastalıklarının tanısını koymak için elektrotlar yardımı ile grafiksel sonuçlar çıkaran bir cihazdır. EKG kalp ve damar hastalıklarından, kronik kalp yetmezliğine kadar pek çok hastalığın tespit edilmesinde kullanılmaktadır.
EKG Cihazı Ne İşe Yarar?
Göğüs ağrısı şikayetleri ile hekime başvuran pek çok kişi bulunmaktadır. Bu kişilerin olası kalp krizi riskinin değerlendirilmesi için EKG cihazları deri üzerine yapıştırılarak kullanılmaktadır. Kalbin her kasılışında yarattığı elektriksel aktivitenin ölçümü sayesinde, kalp hakkında detaylı bilgilere sahip olunmaktadır.
Kalpte bulunan karıncık ve kulakçıkların oluşturduğu kasılma ve gevşeme hareketini, kalbin hücre grupları tarafından uyarılmasını ve uyarının iletilmesi esnasında ortaya çıkan elektriksel faaliyetlerin EKG ile ölçümlenmesi için hastaya 10 tane elektrot yapıştırılır. Elektriksel aktiviteye ait veriler bu cihaz tarafından grafiklere dökülür ve yazıcısı tarafından kağıda basılmaktadır. Bu kağıdın adına elektrokardiyogram adı verilmektedir.
EKG Cihazı Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?
EKG genellikle çok yaygın görülen kalp problemlerinin yaygın olarak görülen türlerinin teşhisi için kullanılmaktadır. Bu cihaz sonrasında dakikada 50 ile 100 arasındaki tutarlı kalbin bu değerden daha yavaş veya daha hızlı atması durumunda kalp sağlığı hakkında ipuçları verilir. EKG şu durumlarda doktorlar tarafından tercih edilmektedir:
- Kalp kusurlarında istenmektedir.
- Aritmi denilen kalp ritminin düzensizliklerinde istenmektedir.
- Kalp kapakçıklarında ortaya çıkan sorunlarda istenmektedir.
- Koroner arter hastalığı adı verilen kalpte tıkanmış veya daralmış damarlar ile ilgili problemler görüldüğünde istenmektedir.
- Ani bir şekilde ortaya çıkan kalp krizlerinde istenmektedir.
- Daha önce kalp krizi görüldüyse istenmektedir.
EKG göğsün bazı bölgelerine elektrotlar yapıştırılması ile yapılmaktadır. Bu işlem tamamlandıktan sonra uzun bir kağıt içerisinde EKG cihazından çıkan sonuçlar görüntülenir. Bu işlemler genellikle 5 dakika sürmektedir. EKG sonuçları şunlar hakkında bilgiler verebilir:
- Kalp atış hızı
- Kalp ritmi
- Kalp krizi
- Kalbe giden oksijen ve kan bilgileri
- Kalpte yapısal anormallikler hakkında tüm bilgileri vermektedir.