Sağlık Elisa Nedir? Elisa (Eliza) Testi Hangi Durumlarda, Kimlere Yapılır?

Elisa Nedir? Elisa (Eliza) Testi Hangi Durumlarda, Kimlere Yapılır?

06.03.2021 - 16:39 | Son Güncellenme:

Ölüm riski en yüksek olan hastalıklardan biri AIDS, bulaşıcı bir hastalık olarak öne çıkmaktadır. Bu hastalık HIV olarak adlandırılan bir virüs ile bulaşarak bağışıklık sistemini çökertmekte ve enfeksiyon ile birlikte kanser ihtimalini yüksek seviyeye çekmektedir. Dünya çapında özellikle AIDS hastalığı nedeniyle milyonlarca insan her sene hayatını kaybetmektedir. Elisa nedir, elisa testi hangi durumlarda ve kimlere yapılır tüm detaylarıyla derledik.

Elisa Nedir Elisa (Eliza) Testi Hangi Durumlarda, Kimlere Yapılır


AIDS hastalığı çoğunlukla cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmakla beraber kişinin kısa bir süre içerisinde hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir. Her zaman belirti göstermeyen bu hastalık için laboratuvar ortamında yapılan elisa testi ile sonuç belirlenebilir.

Elisa Testi Nedir?

Elisa nedir kısaca; ciddi derecede önemli ve bulaşıcı bir hastalık olan AIDS hastalığının anlaşılmasında kullanılan bir laboratuvar testidir. Hasta HIV ile enfekte olduktan sonra, bağışıklık sistemi virüse karşı antikorlar üretir. Anti-HIV antikorlarının virüse karşı gelişmesi biraz zaman alabilir. Bu zaman periyoduna pencere zaman periyodu denir. Ortalama olarak bu süre 6 hafta ile 12 hafta arasında değişmektedir. Bu süre göz önüne alındığında, şüpheli bir cinsel karşılaşmadan hemen sonra bir Elisa testi yapmanın bir anlamı yoktur.

Örneğin, anti-HIV antikorları, HIV ile enfekte bir hastada 6 hafta içinde tespit edilebilir bir seviyeye ulaşabilir veya başka bir kişinin aynı tespit seviyesine ulaşması 12 hafta sürebilir. Bu sürelerden önce yapılan Elisa anti-HIV testleri, negatif sonuçların oluşup oluşmadığını belirleyemez.

Test Sonuçlarını Almak Ne Kadar Sürer?

Laboratuvar testi, bir tüp ile damardan kan çekmeyi ve kanın test için laboratuvara gönderilmesini içerir. Sonuçlar için birkaç kez tekrar gerekebilir. Hızlı antikor tarama testi sonuçları 30 dakika veya daha kısa sürede tamamlanabilir. Test genellikle parmaklardan veya oral sıvılardan alınan kan kullanılarak yapılır. Hızlı antijen / antikor testi, parmakla delinerek yapılır ve 30 dakika veya daha kısa sürer. Oral sıvı antikorlar 20 dakika içinde sonuç verebilir.

Elisa Testi Nerede ve Nasıl Yapılır?

Teknisyen küçük bir kan örneği alır ve laboratuvara gönderir. Bazı immünolojik testler idrarı veya oral sıvıları kontrol eder. Ancak çok fazla antikor olmadığı için yanlış negatifler kullanılabilir. Bir ev kan testinde, kan örneği almak için bir parmak delinir. Sonuç olumlu ise, laboratuvar ayrıca takip testleri de yapacaktır.

Oral sıvı testinde, üst ve alt diş etlerini temizlenerek numune bir şişede test edilir. Bu testte, enfekte kişilerin yaklaşık on ikide biri yanlış sonuç alır. Sonuç pozitifse, doğrulamak için bir laboratuvar testi önerilir.

Elisa Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Genel olarak 13 ile 64 yaş arasındaki herkesin HIV testi yaptırması önerilir. Enfeksiyon riski daha yüksek olan kişilerin yıllık olarak test edilmesi önerilir. Yeni bir partnerle seks yapmadan önce, HIV testi yapmayı düşünülmelidir. Ek olarak bazı durumlarda da test yapılması önerilir.

Yazarlar