Sağlık Elma Pekmezinin Faydaları Nelerdir? Elma Pekmezi Nasıl Yapılır?

Elma Pekmezinin Faydaları Nelerdir? Elma Pekmezi Nasıl Yapılır?

17.12.2020 - 12:30 | Son Güncellenme:

Elma pekmezi, daha çok Karadeniz bölgesinde yaygın olsa da Türkiye genelinde de sıklıkla tüketiliyor. Tamamen doğal bir besin olan elma pekmezi, kalsiyum açısından oldukça zengindir. İçinde demir ve magnezyum gibi insan sağlığına birçok yönden iyi gelen mineraller de var. Elma pekmezinin yararları nelerdir? Elma pekmezi nasıl yapılır ve hangi hastalıklara iyi gelir? Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik.

Elma Pekmezinin Faydaları Nelerdir Elma Pekmezi Nasıl Yapılır

 Yöresel bir lezzet olan elma pekmezinin yapılışı yerine göre değişiyor. Bazı yörelerde küçük elma parçalarıyla pişirilen pekmez, içine ceviz konarak da tüketilebilir. 

Haberin Devamı

 Elma pekmezinin faydaları nelerdir?

 1- Enerji deposudur: 

 Demir ve kalsiyum bakımından zengin olan elma pekmezi tam bir enerji deposu olarak tanımlanıyor. Kahvaltılarda da sıklıkla tüketilen bu doğal lezzet, vücudun günlük enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Zindelik verdiği için spor yapmadan bir, iki saat öncesinde de tüketilebilir. 

 2- Tatlı ihtiyacını giderir: 

 100 gramlık bir pekmezinde bir çikolata ya da şerbetli bir tatlıdan daha fazla karbonhidrat bulunur. İçindeki sadece doğal meyve şekeriz fruktoz olduğu için kilo yapmaz. Bu nedenle elma şekeri, kilo almadan tatlı ihtiyacını karşılamak isteyenlere tavsiye edilmektedir. 

 3- Cildi besler: 

 Düzenli aralıklarla elma pekmezi tüketmenin cilde de birçok faydası var. Cildi besleyen elma pekmezi, yaşlanmaya bağlı kırışıklıkların da önüne geçiyor. 

Haberin Devamı

 4- Kemik gelişimini destekler: 

 Yüksek oranda kalsiyum içeren elma pekmezi, çocukların kemik gelişimini destekler.

 5- Obezite riskini en aza indirir: 

 Tatlı ihtiyacını giderdiği için çocuklarda sıklıkla görülen obezite riskini de en aza indirir. 

 6- Toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar: 

 Elma pekmezi, hem toksinleri hem de iç organlar için tehdit oluşturan bakterilerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar.

 7- Ödem oluşumunu engeller: 

 Ödem oluşumunu engellediği için de oldukça faydalı bir besindir. 

 8- Kış hastalıklarına karşı korur: 

 Bağışıklık sistemini koruyan elma pekmezi grip ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı korur. 

 Elma Pekmezi Nasıl Yapılır?

 Evde elma pekmezi yapmak son derece kolay. Yarım kilo pekmez yapmak isteyenler yaklaşık 7 8 kilo elma almalıdır. Elmalar yıkanıp tencereye konur. Su ilave edilir. Fazla su pekmezin tadını bozacağı için elmaları geçecek kadar su konması yeterlidir. İyice kaynadıktan sonra elmaların posası süzülür. İyice süzdükten sonra tekrar tencereye konan elmalar 6 - 7 dakika pişirilir. 

 Yeşil elma, daha çok ekşi elma sirkesi yapmak için tercih edilir. Tadı nar ekşisine benzediği için bu pekmez, salatalarda da kullanılabilir. 

Yazarlar