Sağlık Emar (Mr) Nedir? Emar (Mr) Nasıl Çekilir, Ne İşe Yarar?

Emar (Mr) Nedir? Emar (Mr) Nasıl Çekilir, Ne İşe Yarar?

11.03.2021 - 11:42 | Son Güncellenme:

Emar (MR) nedir? Emar (MR) nasıl çekilir, ne işe yarar? MR kimler için kullanılır? MR çekimi neden yapılır? MR çekimi sırasında neler yapılır? MR etkili bir teşhis yöntemi midir? Siz de MR nedir ve getirdikleri nelerdir hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için tüm detayları derledik.

Emar (Mr) Nedir Emar (Mr) Nasıl Çekilir, Ne İşe Yarar

Manyetik rezonans görüntüleme (veya MRI), elektromanyetik alanların kullanımına dayalı bir incelemedir. Vücudun iki veya üç boyutlu görüntülerini verir. 

Haberin Devamı

Emar (MR) Nedir?

Bir MRI ( manyetik rezonans görüntüleme ) bir cihazı kullanan bir radyoloji sınav olduğu yayar elektromanyetik dalgalar, büyük mıknatıs sayesinde. Bu dalgalara maruz kaldığında vücudun dokularını oluşturan hidrojen atomları titremeye başlar. 

Daha sonra sinyaller yayarlar, belirli bir kamera tarafından yakalanırlar ve bilgisayar ekranındaki görüntülere dönüştürülürler. MR, insan vücudunun içinin 2 veya 3 boyutlu görüntülerinin alınmasını sağlayan ağrısız bir incelemedir. X ışınları kullanmayan bu teknoloji, hasta açısından ışınlama riski taşımamaktadır.

EMAR Nasıl Çekilir?

MRI 15 ila 30 dakika sürer (bu size biraz uzun gelebilir). İnceleme, bir radyoloğun sorumluluğu altında (görüntüleri analiz eden) bir radyoloji teknisyeni tarafından gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

Birkaç aşamadan oluşur:

MRI süresince kapalı kalan muayene odasına girersiniz. Bu odada, MRI makinesinin kurulu olduğu yaklaşık 2 metre uzunluğunda bir tünel vardır.

Cihazın masasına yatıyorsunuz.

Gövdenin incelenecek kısmı silindirin ortasına yerleştirilir.

Ardından cihaz başlar. Masa, tarama mıknatısı ile MRI makinesini çevreleyen tünele kayar. Ünitenin içi iyi aydınlatılmıştır ve bir fan temiz hava sağlar. Silindirin yüzeyi size çok yakın olabilir.

MR Ne İşe Yarar?

Bazı durumlarda, bir MRI yapmak, bir kontrast ürünün enjeksiyonunu gerektirir (çoğunlukla nadir bir toprak metali olan gadolinyum esaslıdır). Bu madde vücut kısımlarını opaklaştırarak muayene sırasında kaydedilen görüntülerde onları görünür kılar.

 Gadolinium ürünün enjeksiyon sık hareket, genellikle iyi tolere edilir. Bununla birlikte, diğer ilaçlarda olduğu gibi, öngörülemeyen reaksiyonlar mümkündür. Genellikle geçici ve iyi huyludurlar.

MR Sonrası Neler olur?

Bir dakikadan az bir süre vücudun her yerinde sıcak hissetmek veya ağızda garip bir tat; birkaç saniye süren bulantı (veya daha nadiren kusma); ısırıkla ilişkili küçük bir cilt hematomunun ortaya çıkması (ciddi değil, birkaç gün içinde kendi kendine düzelir); enjeksiyon sırasındaki basınca bağlı olarak damarda subkutan kontrast madde sızıntısı.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, kontrast maddeye karşı toleranssızlık, tedavi gerektiren daha belirgin bozukluklara da neden olabilir.

MR Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir yaparken bir MR için randevu, doktor reçetesi kullanışlı tutun. Bu, sınav talebinizi olabildiğince açık bir şekilde ifade etmenize olanak sağlayacaktır.

Randevu alırken vücudunuzun içinde herhangi bir metal malzeme taşıyıp taşımadığınızı belirtin (kalp pili, protezler, transdermal bantlar vb.) Bazı durumlarda muayene olabilir. resmi olarak kontrendike olabilir.

Kontrast maddesine karşı alerji geliştirme olasılığınız varsa, randevunuzu size veren kişiye söyleyin. Aslında, muayenenin sorunsuz çalışması için önlemler alınabilir (örneğin, önleyici bir antialerjik tedavi reçetesi). Ek olarak, kronik böbrek hastalığı durumunda, bu türden bir ürünün kullanılması bazen yasaktır.

Hamileyseniz veya olabileceğinizi düşünüyorsanız (veya emziriyorsanız), diğer kişiye de söyleyin. 

Aslında, bu durumda belirli yöntemler öngörülmektedir. Önlem olarak, hamileliğin ilk 3 ayında MRI yapmaktan kaçının.

Yazarlar