Sağlık Epiglot Nedir, Ne İşe Yarar? Epiglot Hastalıkları Nelerdir?

Epiglot Nedir, Ne İşe Yarar? Epiglot Hastalıkları Nelerdir?

18.07.2022 - 14:58 | Son Güncellenme:

Bazı kişiler zaman zaman gırtlak bölgesinin üst kısmında ve dilin arkasında bulunan kıkırdak yapıyı fark eder. Bu yapının ne olduğu ve ne işe yaradığı merak edilir. Epiglot nedir? Ne işe yarar? Epiglot hastalıkları nelerdir? Tüm detayları ile derledik.

Epiglot Nedir, Ne İşe Yarar Epiglot Hastalıkları Nelerdir

Epiglot yemek borusu ve soluk borusunun kesiştiği yerde bulunan ve yemek materyallerinin yemek borusuna ilerlemesine, soluk materyallerinin soluk borusuna iletilmesini sağlar.

Haberin Devamı

Epiglot Nedir?

Alınan besinlerin soluk borusuna gitmesini önleyen ve boğazda yaprak şeklinde bulunan kapağa Epiglot denir. Tam olarak ses tellerinin üzerinde bulunur.

Ne işe Yarar?

Solunum sırasında havanın gırtlağa gitmesini sağlamak için açık durur. Yemek yeme sırasında ise besinlerin akciğere gitmesini önlemek için kapanır. Bu sayede yutulan sıvı veya yiyecekler mideye doğru itilir. Aynı zamanda Epiglot elastik kıkırdak bir yapıdan olmuştur ve bir mukoza zarı ile kaplıdır.

Epiglot Hastalıkları Nelerdir?

Epiglot yapısında meydana gelen en yaygın hastalık Epiglottit hastalığıdır. Gırtlak üzerinde bulunan anatomik yapılarında meydana gelen yangıya denir. Gırtlağın üst kısmında oluşan bu yangı nedeni ile nefes darlığı, ödem, yutma zorluğu ve buna bağlı salya akması gibi belirtiler meydana gelmektedir. Bu belirtilere ek olarak ateş, halsizlik, boğaz ağrısı ve stridor gibi semptomlar da görülebilmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişiler, boyun arkaya yatırılmış ve çene öne itilmiş tripod pozisyonunda daha iyi nefes almaktadırlar. Hastalığın tanısı yapılacak fizik kontrolü ve anamnez ile konulur. Ayrıca ödemin tespit edilmesi de teşhisi kolaylaştıracaktır.

 

Yazarlar