Sağlık Epilepsi Krizi Nedir, Neden Olur? Epilepsi Krizi (Nöbeti) Sırasında Ne Yapılmalı?

Epilepsi Krizi Nedir, Neden Olur? Epilepsi Krizi (Nöbeti) Sırasında Ne Yapılmalı?

04.03.2021 - 12:54 | Son Güncellenme:

Vücudumuzu yöneten ana organ beyindir. Tüm aktivitelerimiz beyinin komutları sayesinde gerçekleştirilir. Merkezi sinir sistemi hücreleri arasında gerçekleşen elektriksel sorun epilepsi nöbetlerine sebep olmaktadır. Epilepsi hastalığı halk arasında Sara adı ile bilinmektedir. Peki, Epilepsi krizi nedir, neden olur? Epilepsi krizi (nöbeti) sırasında ne yapılmalı? İşte detaylar.

Epilepsi Krizi Nedir, Neden Olur Epilepsi Krizi (Nöbeti) Sırasında Ne Yapılmalı

Dünya genelinde yaklaşık olarak 40 milyon Epilepsi hastası bulunmaktadır. Ülkemiz genelinde ise bu sayı 700 bin civarındadır. Toplum içerisinde Sara hastalarına çoğunlukla kötü gözle bakılır. Oysaki Sara hastalığı sadece sinirsel bir rahatsızlıktır ve bu hastalığa sahip olan kişiler asla deli değildir. Hiçbir şekilde zihinsel anormallikleri yoktur.

Epilepsi Krizi Nedir, Neden Olur?

Epilepsi krizi kronik bir rahatsızlıktır. Doğum esnasında veya daha sonrasında herhangi bir sebeple beynin zedelenmesi ile oluşan kişilerle gelişmektedir. Her zaman standart bir epilepsi krizi gerçekleşmese bile bazı belirtiler ile bu hastalığın tanısı konulabilmektedir.

Epilepsi hastalığı, beyinde bulunan sinir hücreleri arasında elektriksel bağlantı bulunur. Merkezi sinir sistemi hücreleri aniden gelişen elektriksel boşalma neticesinde epilepsi krizi ortaya çıkar. Genellikle birkaç dakika kadar sürer ve sonrasında geçer. Eğer bu durum düzenli olarak tekrarlıyorsa buna Epilepsi hastalığı denir. Nöbetler şeklinde gerçekleşir. Nedenleri şunlardır:

Haberin Devamı

● Gebelikte meydana gelen, bebeğin gelişimini engelleyen bazı hastalıklar, annenin alkol, sigara ve madde kullanması.
● Doğuştan gelen bazı faktörler: Doğum esnasında beynin oksijensiz kalması veya zarar görmesi, enzim eksikliği, genlerin bulunmuş olduğu kromozomlarda meydana gelmiş olan hastalıklar.
● Beyin zarlarında iltihaplı durumların oluşması, beyinde oluşan tümörler, menenjit.
● Herhangi bir trafik kazası sonucunda beynin zedelenmesi ya da travma geçirme.
● Ateşli havale geçirme.

Epilepsi Krizi (nöbeti) Sırasında Ne Yapılmalı?

● Sakin olunmalı ve hastanın yanında kalınmalıdır.
● Hastanın hareketleri engellenmemeli ya da durdurulmamalıdır.
● Hasta güvenli bir bölgeye alınarak yatırılmalıdır.
● Hastanın çevresinde kendisine zarar verebilecek cisimler varsa bu cisimler uzaklaştırılmalıdır.
● Hasta sıkı giysiler giymiş ise gevşetilmeli, gözlük takıyorsa çıkarılmalıdır.
● Rahat nefes alması için solunum yolunun açık tutulması gerekmektedir. Mümkünse hasta yan yatırarak ağzındaki tükürüğün dışarı akması sağlanmalıdır.
● Eğer hastanın ağzı kapalı ise açılmaya çalışılmalıdır. Hastanın ağzına herhangi bir cisim sokulmalıdır.
● Çene ile alakalı olan hareketler hasta için zararlıdır.
● Hastanın kendine gelmesi için soğan, sarımsak, kolonya gibi maddeler koklatılmamalıdır. Nöbet geçiren bir kişiye ilaç ve su içirilmemelidir.
● Kişinin Epilepsi hastası olduğu biliniyor ise kalp masajı ya da yapay solunuma gerek yoktur.
● Epilepsi krizleri hastalar için oldukça yorucu bir durumdur. Bu sebeple hasta kendine geldiğinde zihin bulanıklığı yaşayabilir. Eğer nöbetler 5 dakikadan daha uzun sürüyor ise mutlaka ambulans aranmalıdır. Epilepsi nöbetlerinin 5 dakikadan uzun sürmesi hayati tehlikeye sebep olabilmektedir
​​​​​

 

 

Yazarlar