Sağlık Epilepsi Nöbeti Nasıl Olur? Epilepsi Nöbeti Karşısında Ne Yapılmalı?

Epilepsi Nöbeti Nasıl Olur? Epilepsi Nöbeti Karşısında Ne Yapılmalı?

22.03.2021 - 12:26 | Son Güncellenme:

Epilepsi nöbeti nasıl olur? Epilepsi nöbeti karşısında ne yapılmalı, epilepsi nöbeti ne gibi durumlarda tetiklenir? Epilepsi nöbetlerinin kesin tedavisi yapılabilir mi? Epilepsi nöbeti sırasında neler yapmak gerekir? Tüm bu soruların ve çok daha fazlasının cevabını sizler için derledik.

Epilepsi Nöbeti Nasıl Olur Epilepsi Nöbeti Karşısında Ne Yapılmalı

Epilepsi, epileptik nöbetlerin ortaya çıkmasıyla karakterize kronik bir hastalıktır. Bu nöbetler, beynin elektriksel aktivitesindeki ani ve geçici bir bozukluğu yansıtır. 

Haberin Devamı

 Epilepsi Nöbeti Nasıl Olur?

 Epilepsi terimi, ortak noktası spontan epileptik nöbetlerin tekrarı olan çeşitli nörolojik hastalıkları kapsar. Epilepsi terimi, nöbetlerin öngörülemeyen yönünü iyi tanımlayan ele geçirmek, gafil avlamak anlamına gelen Yunanca bir kelimeden gelir. Hastalığın çeşitli nedenleri ve tezahürleri, epilepsiden bahsetmeyi epilepsiden daha doğru hale getirir.

 Epilepsi, toplumda aşağılayıcı bir imajdan muzdariptir, bu da kısmen hastalığın farkında olmamasına bağlıdır. Uzun süre psikiyatrik bir hastalık olarak değerlendirildi. Aslında diğerleri gibi mekanizmaları daha iyi bilinen ve tedavileri daha sık görülen nörolojik bir hastalıktır. 

 Epilepsi Nöbeti Karşısında Neler Yapılmalı?

Haberin Devamı

 Epilepsi hayatın her yaşında başlayabilir. Başlangıç ​​yaşına bağlı olarak epilepsi, epilepsi tipi ve kontrolü için gerekli tedavi türü ile bağlantılı olarak hastanın yaşamını çeşitli düzeylerde etkileyecektir. Çocuklarda, hastalığı karmaşıklaştırabilen özellikle öğrenme güçlükleridir. Ergenlerde, tedavinin yönetimi yasakları ihlal etme eğilimi nedeniyle zorlaşabilir ve bu aynı zamanda kızlar için doğum kontrolü, ehliyet, mesleki rehberlik sorununun ortaya çıktığı yaştır.

 Hastaya zarar verecek kesici nesnelerin nöbet sırasında hastadan uzaklaştırılmalı ve hastaya müdahale edilmemeli. Hastanın ağzını açmaya çalışmak çene kaslarına zarar verebilir. 

 Epilepsinin Tedavisi Var mı?

 İlk nöbet sırasında, bu nöbet için tedavi edilebilir bir neden bulursak (henüz bir epilepsi değilse), bu nedeni tedavi etmekle süreç başlar. İlaç tedavilerinin amacı, nöbetleri ortadan kaldırmak veya en azından sıklığını veya şiddetini azaltmaktır. Halihazırda epilepsilerin yaklaşık dörtte üçünde etkili olan pek çok ilaç vardır, yani hastaların belirli yaşam kurallarına uyması koşuluyla nöbetleri bastırırlar.

 Tedavinin başlatılması, ilk ataktan sonra tekrarlama riskine bağlı olarak vaka bazında tartışılır ve belirli durumlarda, özellikle de yakın saldırıların tekrarlanmasına yol açabilecek durumlarda gereklidir. biz status epileptikus diyoruz. Bazı durumlarda epilepsi tedavi edilebileceği için tedavi doktor gözetiminde durdurulabilir. Diğer durumlarda, epilepsi uygun ve uygun tedaviye rağmen devam edebilir.

Haberin Devamı

 Paradoksal olarak, hasta sadece nadir nöbetler geçirebilir ve sadece birkaç saniye veya haftada, aylar veya yıllar için gerçekten hasta olabilirken, nöbetlerin öngörülemeyen yönü hayatını kalıcı olarak etkiler. Kriz, alışveriş yaparken, bir caddeyi geçerken, iş arkadaşlarının önünde işte ortaya çıkabilir.

Yazarlar