Genel Sağlık Evden çalışma bu ağrıları tetikledi!

Evden çalışma bu ağrıları tetikledi!

21.04.2021 - 11:40 | Son Güncellenme:

Pandemi nedeniyle pek çoğumuz evden çalışmaya başlarken bazı ağrılar da baş göstermeye başladı. Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, evden çalışmanın bazı ağrıları tetiklediğini belirtti.

Evden çalışma bu ağrıları tetikledi

Evden çalışma sistemi birçok kişide ağrıların tetiklenmesine neden oldu. Özellikle gerilim tipi baş ağrısı ile migren ağrısı daha fazla tetikleniyor. Gerilim tipi baş ağrısı ve migren aynı şey değil. Her biri için farklı semptomları ve farklı tedaviler gerekir. Örneğin, gerilim tipi bir baş ağrısı, migrene özgü bir ilaca yanıt vermeyebilir.

Haberin Devamı

Gerilim tipi baş ağrısı ile migren ağrısı

Gerilim tipi baş ağrıları en yaygın baş ağrısı türüdür ve daha hafif olma eğilimindedir. Başın her iki tarafını da etkileme eğiliminde olmaları ve donuk, basınç tipi bir ağrıya neden olmaları nedeniyle migrenden farklı özelliklere sahipler.

Migrenler daha şiddetli ve zayıflatıcı olma eğilimindedir, genellikle tek taraflıdır ve daha çok nabız gibi atan, zonklayan bir ağrıya neden olur; diğer semptomlar arasında ışık hassasiyeti ve mide bulantısı olabilir.

Her iki tür baş ağrısı da çevresel faktörler ve rutininizdeki değişiklikler tarafından tetiklenebilir. Evden çalışmaya başladığınızdan beri baş ağrılarınız veya migren belirtileriniz daha sık veya daha şiddetli hale gelmiş olabilir.

Haberin Devamı

Artan ekran süresi daha sık baş ağrısı yaşanmasına neden olabilir. Koronavirüs salgını gibi bir durumda evde kalmak yüzde 60'a kadar daha fazla ekran süresine yol açabilir. Bu, ortalama bir insanın bir gün boyunca dijital cihazlarda 13 saatten fazla zaman geçirdiği anlamına geliyor.

Bakışlarınızı daha uzaktaki bir şeye çevirerek periyodik olarak (her 20 dakikada bir) gevşeme şansı verin, bu da göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Gözlerinizi nemli tutmak için sık sık ara verin.

Botoksla migren tedavisi

Botoks enjeksiyonu özellikle kronik migren tedavisinde kullanılan yöntemlerden birisidir. Alın, şakak ve ense bölgelerinde migren ağrılarının tetiklenmesine sebep olan sinirlerin sıkıştığı noktalar bulunur. Migrende ağrılar bu noktalardan biri veya birkaçında başlar. Tedavide atakların başladığı yerler tespit edilir ve bu bölgelere siniri sıkıştıran kasların etkisiz hale getirilmesi için botoks uygulanır. Yaklaşık 5-10 dakikalık bir sürede tamamlanan botoks uygulamasının 6 – 8 ayda bir tekrarlanması gerekebilir.

Duruş bozukluklarından kaynaklanan ağrılar

Çoğumuz hızla evden çalışmaya döndük ve ideal ofis kurulumuna sahip değiliz. Bu, kötü pozisyon veya duruş anlamına gelebilir, bu da migrenle ilişkili veya gerilim tipi baş ağrısı olasılığını artırabilir.

Haberin Devamı

Dizüstü bilgisayarınızdayken öne doğru daha fazla eğilebilirsiniz, bu da boynunuzda ve omuzlarınızda gerginliğe neden olabilir.

Masanızın ergonomisini daha rahat hale getirmek ve daha iyi bir duruş sağlamak için optimize edebilirsiniz. İdeal olarak, dik bir duruş alabileceğiniz bir düzen sağlamanız gerekir. Bu, başınızın öne eğdiğiniz ve omuzlarınızın kambur olduğu pozisyondan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Duruşunuz harika olsa bile germek için mola vermek, özellikle omuz ve boyun kaslarınız için fayda sağlar.

Kronik sırt ağrısı

Kronik sırt ağrısı hayatınıza büyük zararlar verebilir. Sürekli oturmak boyun, omuz, bel ve kalça bölgelerinde ağrılara neden olabilir. Çalışırken sık sık ayağa kalkmanız sağlığınız için iyi olabilir.

Düzgün oturmalısınız, kalça kaslarınızın altındaki sivri kemikler olan “oturma kemiklerinizin” üzerinde dengede olmalısınız. Çekirdeğiniz sıkı olmalı, göbek deliğinizi omurganıza doğru çektiğinizi hayal edin - ve sırtınızın alt kısmı, kalçalarınız ve uyluklarınızın arkası bir “L” oluşturmalıdır.

Haberin Devamı

Sırtınızın alt kısmından baskı alabilmek için dizleriniz kalça seviyesinde veya biraz yukarıda olmalıdır. Bel ağrısının artmasına neden olduğu için dizlerinizi veya ayak bileklerinizi çaprazlamaktan kaçının.

Pandemi sırasında daha az hareket etmek kilo alımına ve kas kaybına neden olabilir. Aynı zamanda mevcut kas ve eklem ağrısına da neden olur veya kötüleştirir. Çoğu hasta için, mevcut bel ağrısı için birinci basamak tedavi egzersiz olmalıdır. Hala esnek hissediyorsanız, basit egzersizler ve esneme hareketleri boyun, sırt ve eklem ağrısını önlemeye yardımcı olabilir.

Yürümeye başlayın. Çalışırken her saat başı kalkmak, hareket etmek ve esnemek için alarm kurun. Ev içinde ya da bahçede yürüyüş ve birkaç esneme hareketi kanın akış hızını artırır, bedeni gevşetir ve zihni tazeler.

Radyofrekans yöntemiyle ağrı tedavisi nasıl uygulanır?

Ağrıda radyofrekans tedavisi sürekli olarak ağrı üreten bölgedeki sinir iletim liflerinin devre dışı bırakılması tekniğidir. Bu alandaki sinirlere veya dokuya hasar verilmeksizin, radyofrekansın uygulandığı bölgedeki sinirler üzerinde düzenleyici etkisinden yararlanılır. Böylelikle uzun süreli ya da kalıcı ağrı tedavisi sağlanır. Steril şartlar sağlanarak, “küçük girişim” olarak adlandırılan yolla, özel bir cihaz ve çok yüksek titreşimli bir akım, özel bir kablo ve iğne aracılığı ile yalnızca ağrıyı taşıyan sinir lifine uygulanır. Böylelikle bu cihazı kullanarak yapılan müdahalelerde belirli bir sinire, kontrollü olarak uyarı verilir ve sinirin ağrı sinyallerini iletme özelliği kaybolur.

Haberin Devamı

Özellikle bel, boyun, sırt ve diz ağrılarında etkili sonuç veren radyofrekans uygulamalarının diğer tedavilere kıyasla birçok önemli avantajı vardır. İşlem genel anlamda ağrısızdır ve ameliyat gerektirmemektedir. Son derece hassas cihazlarla, kontrollü olarak yapılır, uygulamanın yapılacağı yer, röntgen cihazı ile kesin olarak belirlenir ve elektronik cihaz tarafından belirlendiği için işlem emniyetle gerçekleştirilir. İşlem sonrasında 4-5 gün istirahat edilmesi gerekir. İstirahat süresinin bitiminde hasta düzenli olarak kontrole çağrılır ve gerekliyse egzersiz programına alınır.

 

Evden çalışma bu ağrıları tetikledi

Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Yazarlar