Genel Sağlık Fazla vitamin içmenin zararları

Fazla vitamin içmenin zararları

20.10.2015 - 13:17 | Son Güncellenme:

Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Emin Erdem, vitamin ihtiyacını doğal besinlerden almak yerine bilinçsizce ek vitaminler kullanmanın hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Fazla vitamin içmenin zararları

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, bilinçsiz vitamin kullanımının zararları hakkında bilgi verdi. Erdem, “Vitamin ihtiyacını doğal besinlerden almak yerine bilinçsizce ek vitaminler kullanmak ise hastalıklara davetiye çıkarıyor. Yanlış vitamin karaciğer ve böbrek sağlığını tehdit edebilir. Bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna; C vitamini, böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.

Haberin Devamı

Kişinin vitamin eksikliği varsa isteğine bağlı olarak değil doktor kontrolünde ek vitaminleri alması gerekmektedir. Gereksiz yere alınan A vitaminin fazlası vücutta birikip karaciğer zehirlenmesine yol açabilmektedir. ABD'de yapılan bir bazı bilimsel araştırmalar da aşırı vitamin kullanımı ile ilerlemiş prostat kanseri arasında bağlantı olduğu da gösterilmektedir” dedi.

“FAZLA C VİTAMİNİ ALINMASI OKSALAT TAŞLARINI OLUŞTURUYOR”

Fazla c vitamini alınmasının oksalat taşlarını oluşturduğu bilgisini veren Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, “Kişinin hasta olduğu zamanlarda ilk başvurulan C vitamini tüketimi olmaktadır. Ancak yüksek dozda ve uzun süre C vitamini alınması oksalat taşları oluşturabilmektedir. Anemik hastalarda demirle birlikte C vitamini alınması önerilir ancak demir birikimi olan hemokromatoz durumlarında ve hemolitik anemilerde C vitamini önerilmemektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

"VİTAMİN İHTİYACI KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR"

“Kullanılması gereken vitaminlerde öncelikle bir hekime başvurulmalıdır” diyen Dr. Erdem şunları söyledi: “Ama yine de ihtiyaç duyulan miktar kişiden kişiye farklılık gösterebileceğinden mutlaka doktor kontrolünde olunmalıdır. Genellikle büyüme ve gelişme çağında, hamilelikte, ileri yaşlarda, kronik hastalığı olanlarda, alkolizmde eksikliği belirlenen vitaminler kullanılmaktadır.

Vitaminlerin tavsiye edilen günlük miktarları ‘RDA’ olarak tanımlanmaktadır. Bu değerler vitaminlerin etiket bilgilerinde yer almaktadır. Çünkü belirli hastalıklarda kişiye daha yüksek oranda vitamin tavsiye edilir. Ayrıca ilaçlar vitaminlerin aktivitelerini engelleyebilmektedir. Doğal beslenmeler günlük vitamin ihtiyacı karşılanabilir. Doğal yollarla sebze ve meyve ağırlıklı ve dengeli bir beslenmeyi tercih edilmelidir. Mevsimine göre uygun miktarlarda tüketilen taze meyve ve sebzeler en zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır.”

Yazarlar