Sağlıklı Beslenme Formu korumanın sırları

Formu korumanın sırları

05.02.2018 - 11:37 | Son Güncellenme:

Yapılan diyetler sonucunda hedeflenen kiloya ulaşmak gibi zorlu bir süreci geride bıraktıktan sonra en önemli aşama olan form koruma evresinde birçok insan zorlanabilmekte. İşte formu korumanın yolları…

Formu korumanın sırları

Diyetinizi özenle yapıp hedeflediğiniz kiloya ulaştıktan sonra önemli bir aşama olan form koruma süreci, bilinmesi gereken en önemli evredir. Sağlıklı bir zayıflama sürecinin ardından beyniniz, kaybettiğiniz yağ miktarını algılayarak kilonuzu tekrar aynı seviyeye getirmek için uğraşır. Bu noktada doğru adımları atmanız ve formunuzu korumak adına gerekli ipuçlarını bilmeniz gerekiyor. Peki formda kalmanın püf noktaları nelerdir?

Haberin Devamı

•Kahvaltı öğününüzü asla atlamayın ve geçiştirmeyin

Güne zinde başlamak ve vücudunuza gün içinde kullanacağı yeterli enerjiyi sağlamak için mutlaka kahvaltı yapın. Kan şekerinizin yeterli seviyede kalması için bu öğün çok önemlidir.

•Süt ürünlerini yarım yağlı tüketmeye dikkat edin

Süt; içerdiği süt şekeri, yağ ve protein açısından çok faydalı bir besindir. Dengeli beslenmek için günlük öğünlerinizdemutlaka bulundurmanız gereken müthiş bir protein kaynağıdır. Yağ oranı farkı sebebiyle kilo kontrolünde tam yağlı süt yerine yarım yağlı sütler tercih edilmelidir.

•Gün aşırı tartılmayın

Yapılan araştırmalara göre, diyet yapan veya formunu korumaya çalışan insanlar için her gün tartılmak psikolojik açıdan olumsuz etkiler yaratıyor. Tartılma sıklığı haftada veya ayda bir kez olarak ayarlanmalıdır. Sabah uyandığınızda, iç çamaşırlarınızla tartılmanızın doğruluğu arttıracağını da belirtelim.

Haberin Devamı

•Yemeklerinizi yavaş yeme alışkanlığı edinin

Beyinde bulunan açlık ve tokluk durumlarını kontrol eden merkez, açlık anından 20-25 dakika sonra tokluk haline geçer. Bu süreç içinde ne yerseniz yiyin tokluk merkezi 20-25 dakika sonra uyarılır. Dolayısıyla yavaş yemek yemeniz az besinle doymanıza yarar.

•Öğünlerinizi atlamayın ve çeşitlendirmeye özen gösterin

Gün içinde herhangi bir öğünü atlamanız, bir sonraki öğünde daha çok acıkıp fazla yemenize sebep olabilir. Öğünlerinizi ana ve ara olmak üzere dengelemenizde fayda var. Ana öğünlerde mutlaka protein ve tahıl destekli menüler tercih edin. Karbonhidrat (makarna, ekmek, pilav) grubundan mümkün olduğunca uzak durun. Ara öğünlerinizde fındık,fıstık,ceviz gibi besinlere yer verin.

•Bol bol su için

Kilo verme ve yağ yakma işlemleri sindirim sistemi hızlandırıldığı takdirde gerçekleşebilir. Yediğiniz besinlerin sindirim sisteminde daha kolay parçalanabilmesi içinsu içmek çokönemlidir.Bununla birlikte yemekten önce içilen su iştahı azaltarak tokluk hissini uyandırır. Yemekten sonra tüketilen suysa besinlerin daha hızlı parçalanmasını sağlar.

•Düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin

Haberin Devamı

Egzersiz vücudunuzun daha zinde kalmasını sağlar. Egzersiz yapmak için vaktiniz yoksa bazı minik ipuçları işinize yarayabilir. Örneğin işe ya da okula giderken toplu taşıma aracı kullanıyorsanız gideceğiniz duraktan daha önce inerek yürümek hayatınıza küçük de olsa hareket katar. Kendi arabanızla ulaşım sağlıyorsanız da aracınızı gideceğiniz yerden daha uzak bir noktaya park edebilirsiniz. Merdivenleri kullanma alışkanlığı edinebilir, bisiklet sürebilirsiniz.

Yazarlar